Friday, June 1, 2012

Δημοψήφισμα Ιρλανδία: Στο 57,9% μέχρι στιγμής τα «ναι» για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ...

 Λήδα Φιλιππάκη
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος της Πέμπτης, σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύμφωνο του Μαρτίου φέρνουν τις ψήφους υπέρ του, με ποσοστό μέχρι στιγμής 57,9%, με καταμετρημένο το ένα τέταρτο των 43 εκλογικών περιφερειών.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 17:00 ώρα Ελλάδας και ο πρωθυπουργός Enda Kenny θα προβεί σε δηλώσεις στις 17:30.


Αυτό σημαίνει πως η Ιρλανδία, εάν τελικά υπερισχύσουν οι «θετικές» ψήφοι θα αποδεχτεί την αυστηρότερη πολιτική λιτότητας που προτείνει η ΕΕ για τη χώρα, συνεχή έλεγχο των δημοσιονομικών της και παρουσία Ευρωπαίων ελεγκτών στα εδάφη της.

Αν πάλι υπερισχύσει το «όχι», οι Ιρλανδοί θα έχουν -εμμέσως πλην σαφώς- τιμωρήσει την κυβέρνησή τους, που σύμφωνα με πολύ κόσμο, «έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα με την τακτική λιτότητας που ακολουθεί».

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Brian Hayes δήλωσε νωρίτερα πως «θα έχουμε ένα “ναι” από την ψηφοφορία. Το ερώτημα πλέον είναι σε ποια κλίμακα. Οι Ιρλανδοί πολίτες αποφάσισαν να στείλουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον αυτής της χώρας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ευρώπη υπήρξε καλή με την Ιρλανδία».

Αν και όλοι συμφωνούν πως η Ιρλανδία δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν –κυρίως σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά- για μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διενεργεί δημοψήφισμα σχετικό με το Σύμφωνο. Σε περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ αυτού που προτάσσει σαν λύση η ΕΕ, εάν η Ιρλανδία χρειαστεί και πάλι οικονομική βοήθεια, η Ευρώπη δεν θα της την παράσχει, υπογραμμίζει σε άρθρο της, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα Independent. 
--------------

2. Επικράτηση του «ναι» με 60% στη Ιρλανδία

Οι ψηφοφόροι στην Ιρλανδία ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία 60,3% το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Η συμμετοχή ήταν στο 50%.

Ο πρωθυπουργός Enda Kenny θα προβεί σε δηλώσεις στις 17:30.

Το «ναι» του δημοψηφίσματος σημαίνει πως η Ιρλανδία, θα αποδεχτεί την αυστηρότερη πολιτική λιτότητας που προτείνει η ΕΕ για τη χώρα, συνεχή έλεγχο των δημοσιονομικών της και παρουσία Ευρωπαίων ελεγκτών στα εδάφη της.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Brian Hayes είχε δηλώσει νωρίτερα πως «θα έχουμε ένα “ναι” από την ψηφοφορία. Το ερώτημα πλέον είναι σε ποια κλίμακα. Οι Ιρλανδοί πολίτες αποφάσισαν να στείλουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον αυτής της χώρας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Η Ευρώπη υπήρξε καλή με την Ιρλανδία».

Αν και όλοι συμφωνούν πως η Ιρλανδία δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν -κυρίως σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά- για μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διενήργησε δημοψήφισμα σχετικό με το Σύμφωνο. 
Λήδα Φιλιππάκη  
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin