Tuesday, June 5, 2012

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΔΙΕΘΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ! ...

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η 4η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!
Έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης απηύθυνε για πρώτη φορά η Ισπανία, δια του υπουργού Προϋπολογισμού Κρίστομπαλ Μοντόρο, ο οποίος είπε ότι τα ευρωπαϊκά ιδρύματα πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών.
Ο Κριστομπάλ Μοντόρο***[1] απηύθυνε, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης, το δραματικό μήνυμα της αφόρητης πίεσης που υφίσταται πλέον η οικονομία της χώρας, περιγράφοντας τις συνέπειες που έχει η κρίση του τραπεζικού συστήματος στον κρατικό δανεισμό, παραδεχόμενος ευθέως ότι με τις σημερινές τιμές (δανεισμού) οι αγορές έχουν ουσιαστικά κλείσει για την Ισπανία.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, ενώ έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης του χρέους μας».

«Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», δήλωσε ο Κριστομπάλ Μοντόρο.

Η Ισπανία «δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε εξάλλου ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη από μία διάσωση αλλά «από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Tο κόστος για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) βρίσκονται σε επίπεδο-ρεκόρ. Η Μαδρίτη έχει υποχρεωθεί να διασώσει την Bankia έναντι 19 δισ. ευρώ, καθώς ο τραπεζικός κλάδος της χώρας φλερτάρει με την κατάρεευση, ύστερα από μια τετραετή μεγέθυνση. Ερωτηθείς για τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Banco Santander, Εμίλιο Μποτίν, ο οποίος δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ισπανίας αναμένεται να χρειαστεί περί τα 40 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμος, ο Μοντόρο τόνισε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν «τεράστια» ποσά βοήθειας.
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Πάντως σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διέψευσε για άλλη μία φορά τις φήμες περί προσφυγής της Μαδρίτης σε ένα πακέτο στήριξης, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνονται συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν συνομιλούμε σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Η Ισπανία έχει κάνει ήδη πάρα πολλά. Έχει δείξει πολιτικό κουράγιο και έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε επίσης υπέρ της μείωσης του επιτόκιου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη (5/6) στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, η Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ διαθέτει το περιθώριο να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση του δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό του 1% στο οποίο βρίσκεται σήμερα. «Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσω της νομισματικής πολιτικής όπως έχει γίνει με το πρόγραμμα πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO) που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ. Είναι επίσης προφανές ότι υπάρχει περιθώριο για επιπλέον μείωση του επιτοκίου» τόνισε.
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012.

------------------------

***[1] Montoro admite que España tiene cerrado el acceso a la financiación

El ministro de Hacienda y Administraciones Públicas, Cristóbal Montoro, ha pedido esta mañana abiertamente fondos a la Unión Europea para la banca española. El titular de Hacienda no ha querido precisar la cantidad que necesitan las entidades de España —si serán 40.000 millones de euros o no— para superar el momento actual: "No es una cifra muy alta, no es excesiva". Montoro ha asegurado que la unión bancaria puede ser una realidad antes de que se celebre la cumbre europea a finales de junio. Además, para espantar los fantasmas del rescate, Montoro ha seguido con el discurso del Gobierno al afirmar que "España no es rescatable desde el punto de vista técnico; los hombres de negro no van a venir". ....EL PAÍS
--------------
ΣΧΕΤΙΚΑ1: 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin