Saturday, June 23, 2012

Αγκυρα: «Το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας» ...

Επιβεβαιώνει η Τουρκία ότι το τουρκικό αεροπλάνο που κατέρριψε η αεράμυνα της Συρίας πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε το Σάββατο ότι το τουρκικό πολεμικό «ίσως» είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Πρόσθεσε ότι είναι συνηθισμένο τα πολεμικά αεροσκάφη που πετούν σε πολύ υψηλές ταχύτητες να διασχίζουν τα σύνορα για μικρές αποστάσεις.
Η Δαμασκός δήλωσε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος την Παρασκευή στον δικό της εναέριο χώρο «σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τέτοιες καταστάσεις» και ότι αυτό έπεσε στη Μεσόγειο. Το τουρκικό και το συριακό ναυτικό αναζητούν τα μέλη του πληρώματος.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία, που ήταν κάποτε στενοί σύμμαχοι, επιδεινώθηκαν σημαντικά αφότου ξεκίνησε η εξέγερση κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011. Περισσότεροι από 30.000 σύροι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία.
Τον Απρίλιο, όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ από την δική τους πλευρά των συνόρων σκοτώνοντας δυο πρόσφυγες, η Αγκυρα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας.
Το Σάββατο ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος. «Δεν είναι δυνατό να συγκαλυφθεί κάτι τέτοιο. Θα γίνει ό,τι πρέπει», είπε. «Είναι συνηθισμένο τα πολεμικά αεροσκάφη να πετούν μέσα και έξω από τα εθνικά σύνορα, δεδομένης της ταχύτητας που έχουν πάνω από τη θάλασσα. Αυτό δεν γίνεται από κακή πρόθεση αλλά είναι εκτός του ελέγχου μας λόγω της ταχύτητας του αεροσκάφους».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για να βρεθεί αν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Αποκάλυψε ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τη Δαμασκό παρά το γεγονός ότι η κάθε χώρα ανακήρυξε ανεπιθύμητους τους διπλωμάτες της άλλης στις αρχές του 2012. «Αποσύραμε τους διπλωμάτες μας από τη Συρία για λόγους ασφαλείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επαφές», είπε ο κ. Γκιουλ.
Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χάθηκε κάθε επαφή με το αεροσκάφος F-4 Phantom στις 11.58 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ πετούσε πάνω από την επαρχία Χατάι, περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Ερχάκ στη βορειοδυτική Τουρκία. Αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι «ένας μη αναγνωρισμένος αεροπορικός στόχος» είχε εισχωρήσει στον συριακό εναέριο χώρο στις 11.40, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος με μεγάλη ταχύτητα. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τέτοιες περιπτώσεις, η συριακή αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τις ακτές της Συρίας. Η ανακοίνωση της Δαμασκού προσθέτει ότι το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και έπεσε στη θάλασσα εντός των υδάτων της Συρίας.
Όταν «έγινε σαφές ότι ο στόχος ήταν ένα τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος που είχε εισχωρήσει στον εναέριο χώρο μας» οι διοικήσεις του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών ήρθαν σε επαφή και πραγματοποιούν κοινή επιχείρηση για τον εντοπισμό των μελών του πληρώματος, αναφέρει η ανακοίνωση. 
----------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin