Friday, July 27, 2012

"Θα πονέσετε", λέει η τρόικα στους Κυπρίους

Η αυλαία του δεύτερου κύκλου διαβουλεύσεων της Τρόϊκας στην Κύπρο έπεσε το απόγευμα με τη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο, με την αντιπροσωπεία της κυβέρνησης.

Η Τρόϊκα δεν θέλησε να υπεισέλθει σε αριθμούς αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν τους ενοχλεί η πιθανότητα σύναψης δανείου από τη Ρωσία ή από αλλού.
 Οι Τροϊκανοί ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι όροι θα είναι οι ίδιοι με διακρατικό δάνειο ή χωρίς.    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα οι αλλαγές που σχεδιάζει η Τρόϊκα θα είναι δομικές ιδίως στον κρατικό τομέα.

 Οι Τροϊκανοί προσανατολίζονται σε δομικές αλλαγές ιδίως στον κρατικό τομέα.
 Όπως ανέφεραν επί λέξει, εμείς ερχόμαστε κάθε χρόνο στην Κύπρο  Κύπρο και τα επισημάναμε πολλές φορές.

Για τις τράπεζες

 Το κλιμάκιο εντοπίζει πρόβλημα στο εποπτικό πλαίσιο και όχι στην εποπτεία των τραπεζών.
 Δεν επεκτάθηκε περισσότερο ωστόσο επί του θέματος λέγοντας στους βουλευτές ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά που τους αφορούν. 
 Το κλιμάκιο σημείωσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που υπήρξε αίτηση στο μηχανισμό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε.
 Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν δεν υπογραφεί το μνημόνιο οι τράπεζες θα καταρρεύσουν.
Προειδοποίηση από πλευράς της Τρόϊκας για τις μέρες που έρχονται
 Οι Τροϊκανοί ήταν σκληροί σε αυτό το σημείο.  Η Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να ανέφερε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει ύφεση.  Θα υπάρχει πόνος ανέφερε επί λέξει, θα πονέσετε.
 Απευθυνόμενοι στους βουλευτές τους είπε: "για το ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο σ΄ αυτά έχετε εσείς τον λόγο, η συνταγή είναι εκεί.
 Όσον αφορά τις επιπτώσεις η Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να ανέφερε ότι το κοινωνικό κόστος δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με το παρελθόν αλλά με το τί θα προκύψει στο μέλλον εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με αυτά που υποδεικνύει η Τρόϊκα τώρα.
 Πρέπει είπε να ελευθεροποιηθεί το πεδίο, να γίνουν αποκρατικοποιήσεις για να ανοιξει η αγορά και να υπάρξει χώρος ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις. 

Εάν δεν υπογραφεί το μνημόνιο
 Οι Τροϊκανοί ήταν σαφείς στην τοποθέτησή τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 Η κυβέρνηση είπαν δεν θα έχει χρήματα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Οκτωβρίου.
 Δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το ύψος του δανείου αλλά φέρονται να ανέφεραν χαρακτηριστικά: "εμείς επιστρέφουμε τις επόμενες εβδομάδες, από εσάς εξαρτάται".
Πέραν των όσων σκληρών καταγράφηκαν υπήρξε το θετικό μήνυμα από την Τρόϊκα προς τους βουλευτές «να μην τους φοβούνται, δεν είστε Ελλάδα», τους ανέφεραν χαρακτηριστικά και τα μέτρα θα είναι ηπιότερα.
 Κάλεσαν τέλος τους βουλευτές να είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν.  

SigmaLive 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin