Sunday, July 29, 2012

«Κρύο ντούζ» από ΗΠΑ για την Ελληνική ΑΟΖ

Μην κηρύξετε μονομερώς την ΑΟΖ διαμήνυσε στην Ελλάδα ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Φιλιπ Γκορντον, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Για κρύο ντους μιλούν Ελλαδικα ΜΜΕ.
Το στίγμα των αμερικανικών θέσεων έδωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, κατά την επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε αντίθετος με οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος για ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, θέση που περιλαμβάνεται στο κείμενο αρχών της κυβέρνησης συνεργασίας.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να καταλάβουν τις περίπλοκες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και καλό θα ήταν τα όποια βήματα να γίνουν συντονισμένα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ελλαδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούν για κρύο ντους, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παγώνουν τα όποια ελληνικά σχέδια για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ, προωθώντας την ίδια ώρα τη γραμμή συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την Τουρκία. Κατά τις επαφές του Αμερικανού αξιωματούχου με τον Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συζητήθηκε και το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω της τουρκικής στάσης, αλλά και οι απειλές της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου.
 Ο Αμερικανός αξιωματούχος αφιέρωσε μεγάλο μέρος των συναντήσεών του και στα θέματα της οικονομίας, λέγοντας ότι το αίτημα για επιμήκυνση είναι πρόωρο, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το καυτό θέμα της Συρίας.
Ο Φίλιπ Γκόρντον, που μετά την Ελλάδα μεταβαίνει στην Τουρκία, επανέλαβε την βούληση των ΗΠΑ να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη Συρία, χωρίς την παρουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ.

SigmaLive 29/7/12

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin