Wednesday, June 27, 2012

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΜΕ - Κύπρος: Δεύτερες σκέψεις για την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης

Το ενδεχόμενο ακόμη και να αποσύρει το αίτημά της για προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης άφησε ανοιχτό η Λευκωσία, σύμφωνα κυπριακό ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει ότι στη σύσκεψη για την κυπριακή οικονομία που έγινε την Τρίτη, ο Δημήτρης Χριστόφιας φέρεται να είπε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς δανείου και απόσυρσης του αιτήματος από τον Μηχανισμό. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής εξέφρασε την ελπίδα οι όροι του προγράμματος στήριξης να μην είναι οδυνηροί.

Οταν ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται η Λευκωσία ώστε να ενταχθεί σε πλήρη μηχανισμό, επειδή το ύψος της βοήθειας ξεπερνάει το κυπριακό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου τον διέκοψε λέγοντάς του ότι κινδυνολογεί.

Παράλληα, για το θέμα των διμερών δανείων, ο Κύπριος πρόεδρος ενημερώνοντας τους αρχηγούς των κομμάτων φέρεται αν είπε πως οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα έχουν παγώσει επειδή το επιτόκιο που έχουν προτείνει οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, υπογράμμισε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε συμφωνία για το συγκεκριμένο δάνειο είναι ότι στα ανταλλάγματα οι Κινέζοι ζητούν μερίδιο στο τερματικό για το φυσικό αέριο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για ετοιμότητα του ΔΝΤ να εμπλακεί στην Κύπρο στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης συμμετοχής με ΕΕ και ΕΚΤ.
Προσβλέπει σε «μη οδυνηρούς όρους» στήριξης
Την ελπίδα ότι οι όροι του προγράμματος στήριξης της Κύπρου δεν θα είναι οδυνηροί εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, επικαλούμενος τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι τα προβλήματα οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες, «αφού το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο επλήγη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα». Εκτίμησε επίσης, με βάση και τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα επηρεασθεί το εταιρικό φορολογικό σύστημα στην Κύπρο.
Αναφορικά με το τελικό ποσό του δανείου, είπε πως θα αποφασισθεί μέσω των διαδικασιών του μηχανισμού στήριξης και πρόσθεσε πως, αν τελικά η Κύπρος καταφέρει να εξασφαλίσει δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα, τότε ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο το συνολικό ποσό που θα παραχωρηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει ένσταση για τη λήψη διακρατικού δανείου από χώρα-μέλος της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι με ικανοποιητικούς όρους. 
--------------------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin