Saturday, July 21, 2012

«Καταστροφικό» το ΔΝΤ, λέει πρώην στέλεχός του – Δήλωσε ντροπή που εργαζόταν εκεί

Σκληρότατη κριτική στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ασκεί ένα πρώην στέλεχός του, ο οικονομολόγος Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα δηλώνοντας… ντροπή που εργαζόταν εκεί επί 20 χρόνια. Ο κ. Ντόιλ, στην επιστολή παραίτησής του, η οποία εστάλη προς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στις 18 Ιουνίου και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο CNN, κάνει λόγο για «διαβρωμένη» ηγεσία του ΔΝΤ, κατηγορία την οποία εκτοξεύει και για τη νυν επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επίσης κάνει λόγο για «ανικανότητα», «αποτυχίες» και «καταστροφικούς» διορισμούς τα τελευταία δέκα χρόνια, στο τιμόνι του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντόιλ επισημαίνει ότι «ακόμα και η τωρινή επικεφαλής είναι διαβρωμένη, καθώς ούτε το φύλο της, ούτε η ακεραιότητά της, ούτε ο ενθουσιασμός της μπορούν να αντισταθμίσουν τη θεμελιώδη έλλειψη νομιμότητας της διαδικασίας επιλογής», αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία Ευρωπαίων και Αμερικανικών να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανός ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστερημένη προειδοποίηση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση αποτελεί μια «πρώτης τάξεως» αποτυχία.
Ο Ντόιλ στην επιστολή του αναφέρεται (αν και πολύ γενικόλογα) και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μεταξύ των συνεπειών» από τον τρόπο με τον οποίο κινείται το ΔΝΤ, «είναι τα όσα υποφέρει –και με κίνδυνο να έρθουν χειρότερα- πολύς κόσμος, όπως στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ότι το δεύτερο, σε παγκόσμιο αποθεματικό, νόμισμα (σ.σ. αναφέρεται στο ευρώ) είναι στο χείλος του γκρεμού, και ότι το ταμείο για τα τελευταία δύο χρόνια έχει ‘περίεργο’ ρόλο στην ύστατη προσπάθεια για να σωθεί».
Ο Π. Ντόιλ, ήταν σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ (το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων για τα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας). Σύμφωνα, μάλιστα με το CNN, τα σχόλια του Ντόιλ για την ηγεσία του ΔΝΤ, αντικατοπτρίζουν αισθήματα τα οποία μοιράζονται πολλοί πρώην συνάδελφοί του σχετικά με τη δουλειά που κάνει το ταμείο σε χώρες, όπως η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το CNN κάνει λόγο για έντονες ανησυχίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΔΝΤ ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το ταμείο στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά αντί να λύνουν τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν καταφέρουν να οδηγήσουν στον έλεγχο και τον περιορισμό της οικονομικής κρίσης, η οποία διανύει ήδη την τρίτη της χρονιά. Σημειώνεται επίσης ότι στις 18 Ιουνίου, όταν γράφτηκε η επιστολή, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στη σύνοδο των G20 στο Μεξικό, προσπαθώντας από κοινού με τους ηγέτες «σημαντικών» χωρών της ευρωζώνης να βρουν μια νέα σειρά από μέτρα!
Ο Ντόιλ αναφέρει επίσης ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα σχετικά με την κρίση, αλλά το ΔΝΤ αγνόησε τις προειδοποιήσεις του. Επίσης, κατηγόρησε την ηγεσία του ΔΝΤ ότι προτιμά ένα «ταμείο με ειδικές ανάγκες» και «παράλυτο» στα ανώτερα κλιμάκιά του από την ισχύ των παιχνιδιών που παίζονται στη διεθνή πολιτική σκηνή.
 Εκλογικά: Ειδήσεις-Νέα 21/7/2012

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin