Thursday, August 2, 2012

150.000 Σύριους μετανάστες θα αναχαιτίσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Εσπευσμένο σχέδιο θωράκισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 1.881συνοριοφύλακες που αποσπώνται στην Θράκη.
Κλείστηκαν όλα τα ξενοδοχεία στην Ροδόπη για την διαμονή τους ενώ διατυπώθηκαν από συνδικαλιστικούς φορείς οι πρώτες αντιδράσεις.

“Το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της η αστυνομία, όσο δεν ασκείται η αναγκαία πίεση στην γείτονα Τουρκία, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της”, λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης θα υπηρετήσουν 140 αστυνομικοί, αλλά στο νομό θα φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι, όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνάντηση αστυνομίας και ξενοδόχων.

Τα γεύματα που θα είναι ομοιογενή αναλαμβάνει η εταιρία Χούτος catering που έχει εμπειρία

στην μαζική και με προδιαγραφές σίτιση
.
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου  (xronos gr)
Στη Θράκη θα βρίσκονται από σήμερα, εκτός απροόπτου, και μετά την έκδοση κατεπείγουσας οδηγίας, 1.881 συνοριοφύλακες από την υπόλοιπη χώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισόδου μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία θα τοποθετηθεί στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, ενώ 213 θα τοποθετηθούν στην Ξάνθη και 140 στη Ροδόπη, σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
Η σχετική απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπό τον φόβο κύματος μετανάστευσης λόγω και των γεγονότων στην Συρία. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρώτου στον Έβρο, όπου διαπιστώθηκε πως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ελλειμματικές και καθημερινά περνούν τα σύνορα περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες.



Οι ξενοδόχοι της Κομοτηνής ετοιμάζονται για τη διαμονή 
των συνοριοφυλάκων


Η ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την άφιξη των συνοριοφυλάκων, προκάλεσε την κινητοποίηση στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, που εκτός των υπηρεσιακών θεμάτων καλείται να διαχειριστεί και τα ζητήματα της φιλοξενίας τους ενώ δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες στο αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής με τους ξενοδόχους της πόλης, όπου και έγιναν γνωστές λεπτομέρειες της παραμονής τους στην περιοχή. Το ενδιαφέρον εκ μέρους των επαγγελματιών της φιλοξενίας ήταν μεγάλο, όπως έκανε γνωστό στο «Χ» η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Όλυμπος στην Κομοτηνή και μέλος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Σούλα Χρυσοστόμου. «Είναι μια κίνηση που ικανοποιεί τους ξενοδόχους, είπε η κ. Χρυσοστόμου και όχι μόνο αυτούς, αλλά, «όλη την πόλη, διότι οι άνθρωποι αυτοί θα βγουν έξω γεγονός θετικό για τους επαγγελματίες». Η ξενοδόχος εξήρε την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας τα εξής: «σαν Θρακιώτισσα με κάποιες ευαισθησίες θα ήθελα να συγχαρώ γι’ αυτή την απόφαση. Είναι γεγονός ότι η Θράκη έχει μεγάλη ανάγκη από τους συνοριοφύλακες, διότι έρχονται πιο δύσκολες μέρες για την περιοχή. Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ για το μεγάλο ενδιαφέρον της αστυνομίας, γιατί διαπιστώνουμε να γίνονται πράγματα που μέχρι τώρα δεν γίνονταν. Θα επιτευχθεί η φύλαξη της περιοχής που το έχει απόλυτη ανάγκη και το γνωρίζουμε καλά όλοι αυτό το πράγμα. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή θα είναι πάρα πολύ θετική». Πάντως 140 θα είναι οι συνοριοφύλακες που θα αποσπασθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, σύμφωνα με την κατανομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά πολύ περισσότεροι αυτοί που θα φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία του νομού. Ενδεχομένως ο αριθμός να ανεβεί κι πολύ περισσότερο αγγίζοντας και τα 500 άτομα, όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση αστυνομίας και ξενοδόχων, αλλά θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ικανοποιητικές και θετικές για την φύλαξη των συνόρων στο Έβρο, χαρακτήρισε τις κινήσεις της κυβέρνησης ο πρώην νομάρχης Ξάνθης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης. Με ικανοποίηση, τόνισε ο ίδιος, «παρακολουθούμε την πρώτη αποφασιστική ενέργεια, εδώ και πολλά χρόνια, για την φύλαξη των συνόρων στον Έβρο. Με τέτοιες πρωτοβουλίες και όχι με άσκοπες και δαπανηρές ενέργειες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να παύσουν τα σύνορα μας να θυμίζουν ξέφραγο αμπέλι και να αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Ως τέτοια κίνηση θεωρούμε την μετακίνηση των 1.881 συνοριοφυλάκων στα σημεία όπου καταγράφεται το πραγματικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και ουσιαστικής φύλαξης των συνόρων μας. Η παράταξή μας, στο βαθμό που εκφράζει την κοινωνία, θα συνεχίσει να πιέζει και να δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της οριστικής και αποτελεσματικής επίλυσης του προβλήματος».
 
ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗ ΥΠΟΨΗ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

Η απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για τη μεταφορά στη Θράκη των 1.881 συνοριοφυλάκων προκαλεί τοπικά όμως και αντιδράσεις. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η συνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης, αναφέρει τα εξής, «πριν προλάβουμε να εκδώσουμε το κατεπείγον έγγραφό μας προς την Π.Ο.ΑΣ.Υ. με το οποίο ζητούσαμε παράταση στην προθεσμία για όσους συναδέλφους ζητούσαν να μετακινηθούν αδαπάνως για το Δημόσιο για ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και των όποιων η καταγωγή ή ο τόπος συμφερόντων είναι από τον Έβρο, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ήταν αποσπασμένοι, αλλά και διευκρινήσεις για το που βρίσκεται η πρότασή μας σχετικά με την μη απώλεια μορίων για όσο χρονικό διάστημα αυτοί θα είναι αποσπασμένοι στον τόπο συμφερόντων τους αφού αυτό είναι το ζητούμενο και το ουσιώδες για να υποβάλλουν την δήλωσή τους, ξαφνικά ω του θαύματος είδαμε να εκδίδεται άλλη διαταγή με την οποία διατάσσονται 1881 αστυνομικοί από 21 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για χρονικό διάστημα 2 μηνών με έναρξη την 2 Αυγούστου 2012 να μετακινηθούν στις τέσσερις αστυνομικές διευθύνσεις της Θράκης για την ενίσχυσή τους. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί η διοίκηση αλλά και την ψυχική απόσταση που χωρίζει την φυσική ηγεσία από τους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, αφού ούτε καν μπήκε στον κόπο να σκεφτεί το τι περισσότερα προβλήματα δημιουργεί από αυτά που υποτίθεται με την συγκεκριμένη διαταγή προσπαθεί να λύσει αφού πέρα από την διάλυση των υπηρεσιών των Αστυνομικών Διευθύνσεων από τις οποίες προέρχονται οι συνάδελφοι, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη ο παράγοντας άνθρωπος αστυνομικός αφού μεσούσης της θερινής περιόδου και με τους περισσοτέρους συναδέλφους να κάνουν χρήση της προγραμματισμένης κανονικής τους άδειας αλλά και άλλους που θα έκαναν το επόμενο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού. Ανατρέπονται οικογενειακοί και οικονομικοί προγραμματισμοί ειδικά αυτή την εποχή με ότι αυτό σημαίνει αφού κινδυνεύουν να διαλυθούν οικογένειες και φυσικά θα είναι ουτοπία να περιμένει κάποιος από την ηγεσία αυτοί οι συνάδελφοι να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους (κάτι που θα κάναμε όλοι αν βρισκόμασταν στην ίδια θέση)». Η συνδικαλιστική ένωση εγείρει και θέμα οργάνωσης και διαχείρισης αυτών των ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα και ίσως ανυπέρβλητα προβλήματα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις που τους  θα τους υποδεχτούν, αφού δεν έχουν την εμπειρία διαχείρισης τόσου μεγάλου αριθμού αστυνομικών. Για παράδειγμα η παρούσα δύναμη της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης είναι περίπου 530 αστυνομικοί, ενώ η ενισχυτική ανέρχεται σε 783.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Και πανελλαδικά όμως έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε 23 νομούς η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με αριθμό πρωτ. 6001/7/5509-α΄ από  -7-2012 με την οποία 1881 αστυνομικοί που υπηρετούν σε τμήματα συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης αποσπώνται για 2 μήνες στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Η διαταγή αφορά και αστυφύλακες, πρώην συνοριοφύλακες, οι οποίοι στελεχώνουν πλέον μάχιμες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και η ΔΙΑΣ, πολλοί από αυτούς με εύφημους μνείες και αριστεία για την δράση τους στην καταστολή της εγκληματικότητας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 1.800 αστυφύλακες (πρώην συνοριοφύλακες και αυτοί αλλά κυρίως από τη Ν. Ελλάδα αυτή τη φορά) θα αποσπασθούν για άλλους 2 μήνες, αφού επιστρέψουν οι πρώτοι. Η διαταγή αυτή έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες τόσο από την πλευρά των τοπικών φορέων όσο και από τους κατοίκους των νομών αυτών καθώς θεωρούν πως οι περιοχές τους μένουν ανοχύρωτες μπροστά στο λαθρομεταναστευτικό κύμα, τη διακίνηση ναρκωτικών που διεξάγεται κατεξοχήν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και φυσικά την φύλαξη περιουσιών και πολιτών εν μέσω τουριστικής περιόδου.  

ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων των 21 περιοχών από τις οποίες αποσπώνται οι 1.881 αστυνομικοί για την αστυνόμευση των συνόρων σε νομούς της Θράκης, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της πανελλήνιας Ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων, προκειμένου να υπάρξει άμεση απάντηση στους χειρισμούς της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας. Όπως επισήμαναν χθες μέλη της Ομοσπονδίας, «η προαποφασισμένη αποδιοργάνωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων στη μισή περίπου Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα κλονίσει, αντί να τονώσει το αίσθημα ασφαλείας των συμπολιτών μας σε όλη την επικράτεια, όπως ισχυρίζονται όσοι αποφάσισαν τις προαναφερόμενες μετακινήσεις, στο όνομα της δίωξης της λαθρομετανάστευσης».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προσήλθαν και τοποθετήθηκαν τόσο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας όσο και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη, τον Διευθυντή Επιτελείου Αντιστράτηγο Παναγιώτη Φλήρη και τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, στους οποίους διατυπώθηκε η έντονη διαμαρτυρία των αστυνομικών για τον όγκο των προβλημάτων που προκαλεί τόσο σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε υπηρεσιακό-κοινωνικό, η αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση. 

Τονίστηκε δε ότι οι αστυνομικοί δεν αρνούνται να εκπληρώσουν την αποστολή τους, αρκεί να διασφαλίζονται τα αυτονόητα όπως προβλέπονται από τους νόμους, δηλαδή, ο επαγγελματισμός και η εκπαίδευση των αστυνομικών στα νέα τους καθήκοντα, η διοικητική μέριμνα και οι συνθήκες ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης, η αποτροπή ανεπιθύμητων ενεργειών εκ μέρους αστυνομικών που θα νιώθουν εξουθενωμένοι και ταπεινωμένοι από τους χειρισμούς της διοίκησης, η έγκαιρη καταβολή της αποζημίωσης, η διασφάλιση των αστυνομικών σε περίπτωση βίαιων συμβάντων και μη προβλέψιμων αντιδράσεων εκ μέρους των παράνομων αλλοδαπών κλπ. Από το σχεδιασμό που έγινε με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, τονίστηκε επίσης ότι δεν είναι διαχειρίσιμος από τις αστυνομικές διευθύνσεις του Έβρου, ο υπέρογκος αριθμός των αστυνομικών που μεταφέρονται. 

Στη σύσκεψη ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας ανέφερε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα μετάθεσης της ημερομηνίας παρουσίασης των ενισχυτικών δυνάμεων αντί σήμερα Πέμπτης 2/8/2012, την Παρασκευή 3/8/2012. Υποσχέθηκε δε ότι αντί της προκαταβολής των 500 ευρώ, θα χορηγηθεί το ποσό των 880 ευρώ και ότι θα γίνεται εκκαθάριση κάθε εβδομάδα για να εκταμιεύονται τα αντίστοιχα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
-----------
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin