Friday, November 15, 2013

L'Europe, fabrique de pauvres...

Qu'est-ce que se trouver en grave privation de moyens matériels ? De quoi se compose le confort de base pour un Européen ? Et le vôtre ?

Telle est la série de questions auxquelles Arte et "Le Nouvel Observateur" vous proposent de répondre grâce à une infographie interactive qui fait le tour du confort matériel sur le continent (chauffage, repas des enfants...). Pour repère, sachez que 5 à 25 % des enfants de l'Union Européenne vivent dans la pauvreté. La Finlande est dans le haut du classement tandis que la Roumanie est bonne dernière.

Question numéro 2 maintenant : pourquoi y-a-t-il encore autant de pauvreté ? Pour connaître la réponse, il vous faudra cette fois regarder la série de documentaires "Why poverty ?", diffusés sur Arte 27 au 29 novembre - et sur plus de 70 télévisions dans le monde. Huit volets, signés de réalisateurs du monde entier, pour démêler les causes de la misère aux quatre coins du globe. Et explorer les solutions.

Premier volet, la "Fabrique de pauvre" a fait le point sur ces 11 millions d'Allemands, 9 millions de Français sous le seuil de pauvreté. Sans parler des familles espagnoles jetées à la rue.

Ce projet international, qui fait écho au précédant "Why Democracy ?" en 2007, est initié par l'ONG Steps International et un groupe de chaînes de télévisions publiques dont Arte, la BBC, la chaîne danoise DR, la ZDF, la chaîne japonaise NHK, et la chaîne suédoise SVT. Objectif : susciter un débat mondial autour de la pauvreté au XXIe siècle. 
 Nouvel Observateur
 En partenariat avec : .arte.tv
-------
1/12/12

103 comments:

  1. Ενα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ .....

    Της Μαριλενας Κοππα*
    Υπάρχει κάτι παράδοξο στη συζήτηση των κοινοτικών προϋπολογισμών. Περίπου 347 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για επενδύσεις σε έργα υποδομής στα κράτη με σοβαρά ελλείμματα σε δρόμους, σιδηροδρομικές συνδέσεις, κ.ο.κ. Και ενώ τα κράτη βρίσκονται σε ανταγωνισμό προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το μερίδιό τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, μόλις το 10% των συγκεκριμένων κονδυλίων μπορεί να απορροφηθεί.

    Τα χρήματα που είναι διαθέσιμα θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης. Το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και υποδομών θα μπορούσε να έχει άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη, που ξεπερνούν κατά πολύ την άμεση πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων που απαιτεί η υλοποίησή τους και που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αποτελεί προτεραιότητα πρώτης γραμμής. Οι υποδομές δημιουργούν ουσιαστικά νέες αγορές, ιδιαίτερα εάν ο σχεδιασμός τους δεν ταυτίζεται με τις δυνατότητες συγκεκριμένων κατασκευαστών αλλά προσανατολίζεται στη δημιουργία παραγωγικής υπεραξίας.

    Αλλά χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και περιοχές όπως ο ιταλικός νότος, που χρειάζονται περισσότερο απ’ όλες την άμεση τόνωση της αγοράς εργασίας, την κίνηση του κατασκευαστικού κλάδου και τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα ποσά. Ειδικά στην Ελλάδα, η μετατόπιση ή/και μείωση της λεγόμενης εθνικής συμμετοχής εξαφανίζει τα περιθώρια εξεύρεσης δικαιολογιών. Φυσικά, δεν είναι δικαιολογία ότι η τοπική τραπεζική αγορά δεν έχει τα κεφάλαια να διαχειριστεί επενδύσεις τέτοιου μεγέθους. Δεν είναι δικαιολογία ότι ο σχεδιασμός τέτοιων έργων προσκρούει σε σειρά διαδικαστικών εμποδίων και στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων, που να επιτρέπουν τόσο τον σχεδιασμό τους όσο και την άρτια επίβλεψη της υλοποίησής τους.

    Η αρχή φαντάζει λογική: η λήψη των αποφάσεων πρέπει να είναι όσο γίνεται εγγύτερα στον ωφελούμενο. Αλλά αυτό το άλλοθι είναι πλέον φύλλο συκής. Εάν πολλά από τα έργα έχουν ευρωπαϊκό ορίζοντα, όπως η σύνδεση ενεργειακών υποδομών ή μαζικών μεταφορών, γιατί η υλοποίηση να είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα; Είμαστε όλοι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από τη διαδικασία αναγκαίας αναδιανομής πόρων. Οπως η Αθήνα μπορεί να πληρώνει για ένα έργο στην Ηπειρο, έτσι και οι Βρυξέλλες μπορούν να σχεδιάζουν, να υλοποιούν, να εποπτεύουν και να πληρώνουν για ένα έργο στην ίδια περιφέρεια, εάν αυτό έχει ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.

    Εάν το ζήτημα είναι η εθνική κυριαρχία, αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη μείωση του πολλαπλασιαστικού οφέλους των επενδύσεων, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα εθνικό επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού το οποίο έχει συχνά μικρότερες και περισσότερο «ευέλικτες» περιβαλλοντικές και άλλες μεταβλητές...........http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/02/2013_511221


    * Η κ. Μαριλένα Κοππά είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  2. ΕΕ: Η ανεργία απειλεί το μέλλον της Ευρώπης, διαμηνύουν οι υπουργοί Εργασίας......

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πιο σθεναρές κοινωνικές πολιτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της ανεργίας που θα υπονομεύσει την υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και τους θεσμούς της, αναφέρουν οι υπουργοί Εργασίας σε έγγραφό τους με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία το οποίο διανεμήθηκε χθες Τετάρτη.

    Η έκκληση αυτή έγινε μετά την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας από τους εκλογείς στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Την πολιτική αυτή εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, με την υποστήριξη της ΕΕ.

    «Η Κοινωνική Ευρώπη έχει προβλήματα», ανέφερε το 5σέλιδο κείμενο το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς ενόψει μιας συνόδου στις Βρυξέλλες και αντίγραφό του περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

    «Αυτό είναι (...) επικίνδυνο για το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν επιτύχουμε να επιδείξουμε ότι η Ευρώπη φέρνει κατάρτιση, απασχόληση και κοινωνική πρόοδο για τους πολίτες της, θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου».

    Οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και οι απεργίες έχουν σαρώσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο καθώς η κρίση χρέους, που διαρκεί τρία χρόνια, και η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχουν εξαντλήσει σχεδόν την υπομονή των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Οι υπουργοί Εργασίας, οι οποίοι συναντώνται την Πέμπτη, σημειώνουν ότι οι 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα βγουν από την κρίση μόνο εάν οι κυβερνήσεις βρουν τρόπους να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ.

    «Η Ευρώπη χρειάζεται να βρει το θάρρος για να αντιδράσει στην μείζονα χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση που βιώνει με κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης οι οποίες θα αλλάξουν πραγματικά τις εργασιακές συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών», αναφέρεται στο κείμενο.

    «Το επίπεδο αντίδρασης ξεπερνά όλο και περισσότερο το εθνικό πλαίσιο• είναι επίσης και το ευρωπαϊκό πλαίσιο αυτό στο οποίο πρέπει να υπάρχουν συνοδευτικά κατάλληλα μέτρα».

    Η ανεργία ανήλθε στο 11,7% στην Ευρωζώνη και στο 10,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%.

    «Τα αυξανόμενα κοινωνικά κόστη και η υψηλή ανεργία --ειδικά η ανεργία των νέων-- μπορεί να υποσκάψουν την πίστη των πολιτών στην αξία της Ευρωπαϊκής κοινότητας και των θεσμών της», σημειώνεται στο έγγραφο.

    Οι υπουργοί τάσσονται στο έγγραφο αυτό υπέρ της ιδέας να θεσπιστεί μια εγγύηση προς τους νέους ότι είτε θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας, είτε περαιτέρω εκπαίδευση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού αποφοιτήσουν, αυτό που αποκαλείται στην ορολογία των Βρυξελλών «Εγγύηση για τη Νεολαία».

    Τέτοιου είδους προγράμματος εφαρμόζονται σε σκανδιναβικές χώρες και θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου η πορεία της οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη» γενιά ανέργων, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Οι υπουργοί Εργασίας τάσσονται επίσης υπέρ της ευκολότερης μετακίνησης εργαζομένων στην 27μελή ένωση, ειδικά για να εξισορροπηθεί το γεγονός ότι η εύρεση μιας θέσης απασχόλησης σε μια άλλη χώρα συχνά συνεπάγεται την απώλεια μιας κατοχυρωμένης σύνταξης ή ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην πατρίδα του εργαζομένου.

    Ακόμη θέλουν να ξαναρχίσει η συζήτηση για τη θέσπιση ενός κατώτερου μισθού στην Ευρώπη ως σύνολο. Οκτώ χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχουν θεσπίσει κατώτερο μισθό, αφού οι μισθοί καθορίζονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες. .....Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/02/2013_484936
    28/2/13

    ReplyDelete
  3. Η Ελλάδα σέρνει το χορό της ευρωανεργίας.....

    ον χορό του Ζαλόγγου της ανεργίας σέρνει η Ευρωζώνη με μπροστάρη την Ελλάδα. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε 1,1 ποσοστιαία μονάδα, από 10,8% τον Ιανουάριο 2012 σε 11,9% τον Ιανουάριο 2013, σύμφωνα με την Eurostat. Ετσι, οι άνεργοι στην Ευρωζώνη ανήλθαν σε 19 εκατ. άτομα, αυξανόμενοι κατά 200 χιλιάδες μέσα στο 12μηνο.

    Μεταξύ των χωρών - μελών τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Αυστρία (4,9%), τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο (5,3%) και την Ολλανδία (6%), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα (27% τον Νοέμβριο 2012), την Ισπανία (26,2%) και την Πορτογαλία (17,6%).

    Πρωταθλήτρια

    Συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, η ανεργία αυξήθηκε σε 19 χώρες - μέλη, μειώθηκε σε 7 και έμεινε σταθερή στη Δανία. Τη μεγαλύτερη αύξηση γνώρισαν η Ελλάδα (από 20,8% σε 27%), η Κύπρος (από 9,9% σε 14,7%), η Πορτογαλία (από 14,7% σε 17,6%) και η Ισπανία (από 23,6% σε 26,2%). Αύξηση ανεργίας είχαν κατά 1 μονάδα τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην Ευρωζώνη.

    Η ανεργία των νέων έφτασε στην Ευρωζώνη το 24,2% (από 21,9% τον Ιανουάριο 2012) με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε Ελλάδα (59,4% τον Νοέμβριο), Ισπανία (55,5%) και Ιταλία (38,7%).

    Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=347540

    ReplyDelete
  4. Παπαρήγα: Δεν αποκλείεται να φύγουν χώρες από την ΕΕ....«ΕΧΕΙ ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ».....

    Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής», η κ.Παπαρήγα υποστηρίζει ότι «σήμερα υπάρχει, εξαιτίας της κρίσης, κλονισμός στη συνοχή της ΕΕ, όξυνση των αντιθέσεων, που δεν είναι εγγενείς».

    «Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να επικρατήσουν στις αστικές τάξεις χωρών ή ομάδων χωρών, επιλογές για αποχώρησή τους από την Ευρωζώνη, ή για έξωση χωρών από την ΕΕ, ή δημιουργία νέων συμμαχιών. Να γιατί το αίτημα του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ αποκτά δυναμική αν συνδεθεί με τον στόχο για την εργατική λαϊκή εξουσία. Κάθε άλλη εξέλιξη θα σέρνει τον λαό στη στήριξη του ενός ή άλλου ιμπεριαλιστή», σημειώνει η γγ του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα συνδέει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις συμμαχίες και τις συγκρούσεις για τους υδρογονάνθρακες, ενώ για την Ελλάδα προβλέπει ότι οι έρευνες οδηγούν σε διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    «Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι προσανατολισμένη στη μετατροπή της χώρας ως ενεργειακού και μεταφορικού κόμβου και την παράδοση των υδρογονανθράκων σε επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και ξένους. Γι' αυτό αναζητά συμβιβασμούς στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία, που προκρίνουν και τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και που αντικειμενικά οδηγεί στη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Η πάλη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου».

    Ακόμη, θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ανακούφιση των πολιτών μετά το 2014 και αναφέρει πως η ανάκαμψη θα είναι αναιμική.

    «Καμία ανακούφιση δε θα υπάρχει. Η ανάκαμψη, και όταν ακόμη έρθει, θα είναι αναιμική, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και δημιουργία προϋποθέσεων για νέα κρίση. Προαπαιτούμενο των επενδύσεων, τις οποίες όλα τα άλλα κόμματα εξωραΐζουν στα μάτια του λαού, είναι η δημιουργία πάμφθηνων εργαζομένων, νέα κίνητρα στο κεφάλαιο, σιγή νεκροταφείου για το λαό».

    Αποκλείει από τη λαϊκή συμμαχία που επιδιώκει το ΚΚΕ, την εργατική αριστοκρατία, εξηγώντας: «Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στηρίχθηκαν και αναδείχθηκαν από την εργατική αριστοκρατία, από τμήματα δηλαδή εργαζομένων ενσωματωμένα με διάφορους τρόπους στην κυρίαρχη πολιτική. Η αντιπαράθεσή μας με αυτές τις ηγεσίες ήταν συνεχής όλα αυτά τα χρόνια. Και σήμερα η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι προϋπόθεση για την ανασύνταξη του κινήματος».

    Στο ερώτημα αν η μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ οφείλεται και στην κάθετη άρνησή του για συμμετοχή στην κυβέρνηση, απαντά: «Η εκλογική δύναμη και επιρροή του ΚΚΕ είναι άμεσα συνυφασμένη με το επίπεδο ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, τη μαζικότητα και τον προσανατολισμό του, που πρέπει να είναι η ρήξη και η ανατροπή της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου. Ένα τέτοιο κίνημα θα μπορεί να αντιμετωπίσει και την όποια δικομματικού τύπου αντιπαράθεση, να μην εγκλωβίζεται στις διάφορες συνταγές αστικής διαχείρισης. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος του ΚΚΕ».

    Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως «αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας εξετάσεις ως επίδοξος διαχειριστής της καπιταλιστικής οικονομίας και της βαθιάς της κρίσης, είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζεται στους νόμους και τις ανάγκες αυτής της οικονομίας, που είναι ασυμβίβαστες με τις ανάγκες των εργαζομένων. Και το αποδεικνύει ο ίδιος με την εγκατάλειψη θέσεων, όπως πρόσφατα η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων με ένα άρθρο ή η κατάργηση του χαρατσιού».

    Απαντώντας στην ερώτηση αν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι γραμματέας του κόμματος, θέση που κατέχει τα τελευταία 22 χρόνια αναφέρει ότι «ο καταμερισμός δουλειάς στο ΚΚΕ δεν είναι θέμα ατομικής βούλησης. Το Κόμμα έχει συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται όλα τα όργανα και το συνέδριο είναι αυτό που θα καθορίσει τη σύνθεση της νέας ΚΕ».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63790864
    2/3/13

    ReplyDelete
  5. Rotes Kreuz muss Millionen Europäern mit Lebensmitteln helfen....

    Das Rotes Kreuz verteilt so viele Lebensmittelhilfen wie seit dem Zweiten Weltkrieg nicht mehr. Die Wirtschaftskrise in der EU hat zu massenhafter Armut geführt.

    Das Rote Kreuz muss in Europa so viele Lebensmittelhilfen verteilen wie seit dem Ende des Zweiten Weltkriegs nicht mehr. Das sagte der Generaldirektor des Internationalen Komitees des Roten Kreuzes (IKRK), Yves Daccord, bei einem Besuch in der indischen Hauptstadt Neu Delhi.

    Inzwischen würden wegen zunehmender Armut zwei Drittel der nationalen Rot-Kreuz-Gesellschaften in der EU Lebensmittelhilfen in ihren Ländern verteilen. In Spanien beispielsweise habe das dortige Rote Kreuz im vergangenen Jahr nicht um Spenden zur Linderung von Not im Ausland, sondern im Inland gebeten. Drei Millionen verarmte Spanier würden unter anderem mit Lebensmitteln vom Roten Kreuz unterstützt. Deutschland sei nicht betroffen von den Hilfen.

    Die sozialen Folgen der Wirtschaftskrise beunruhigen auch die EU-Kommission. Ihr Chef José Manuel Barroso will vor dem EU-Frühjahrsgipfel an diesem Donnerstag die Auswirkungen der Krise auf die Menschen in Europa in den Fokus rücken.

    Mehr Zeit für Krisenländer?

    So verbuche eine Initiative der Kommission mit acht Mitgliedstaaten zur Minderung der hohen Jugendarbeitslosigkeit erste Erfolge, schrieb Barroso in einem Brief an die 27 EU-Staats- und Regierungschefs. Die EU-Kommission hatte im vergangenen Jahr besondere Teams gebildet, um Ländern mit besonders hoher Jugendarbeitslosigkeit zu helfen. Dies sind Griechenland, Italien, Irland, Lettland, Litauen, Portugal, Spanien und die Slowakei.

    Bei dem EU-Gipfel geht es vor allem um die Haushalts- und Wirtschaftskoordinierung in der EU. Im Juni wird es dann konkrete Reform- und Sparempfehlungen an die Mitgliedstaaten geben. Nach Angaben von Diplomaten wolle die EU zwar nicht generell vom Kurs der Haushaltssanierung abweichen. Ländern werde jedoch bei Einhaltung bestimmter Bedingungen mehr Zeit gegeben.

    http://www.zeit.de/gesellschaft/2013-03/europa-armut-wirtschaftskrise
    11/3/13

    ReplyDelete
  6. Βέλγιο: Πάνω από 400 εργατολόγοι υπογράφουν Μανιφέστο κατά της λιτότητας....

    Πάνω από 400 Ευρωπαίοι νομικοί ειδικευμένοι στο εργατικό δίκαιο δημοσίευσαν σήμερα ένα μανιφέστο κατά της λιτότητας, η οποία όπως σημειώνουν οδηγεί στην ελάττωση της κοινωνικής προστασίας και σε αύξηση της φτώχειας, μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή εαρινή Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Το «Ευρωπαϊκό Μανιφέστο για τον σεβασμό και των προαγωγή των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων» καταγγέλλει ότι η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), έναντι της παροχής προγραμμάτων κρατικού δανεισμού «επιβάλλει σε ορισμένα κράτη μέλη μία σημαντική και συχνά ριζική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας τους και του συστήματος κοινωνικής προστασίας».

    «Η παρούσα οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση υποβάλλει τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους σε μία σημαντική πίεση σε πολλές χώρες», επισημαίνεται στο Μανιφέστο.

    «Πολλοί από τους εργαζόμενους στην Ευρώπη βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση, αγγίζοντας τη φτώχεια», εκτίμησε η Ιζαμπέλ Σέμαν, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI), κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Μανιφέστου στις Βρυξέλλες.

    «Θέλουμε να ωθήσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα που αποτελούν πλήρες τμήμα των αξιών» της Ευρώπης», εξήγησε η ίδια.

    Τα μέτρα «ριζικής λιτότητας οδηγούν σε απόρριψη της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών αξιών, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη», προσέθεσαν οι συντάκτες του.

    Για τον Νίκλας Μπρούουν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, «αυτή η κατάσταση φτώχειας κι αποκλεισμού συνιστά κίνδυνο για το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του».

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=263725
    13/3/13

    ReplyDelete
  7. Δ΄ΤΡΙΜΗΝΟ..Eurostat: «Καλπάζει» η ανεργία στην Ευρωζώνη.....

    Η στάσιμη οικονομία της ευρωζώνης απέτυχε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, παρά την αύξηση της δραστηριότητας κατά την διάρκεια των αγορών της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης που πασχίζουν να μειώσουν την ανεργία—η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

    Η απασχόληση στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο που ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας μειώθηκε, σύμφωνα με την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημοσίευσε σχετικά στοιχεία σήμερα.

    Η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων ήταν πιο σαφής στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 1,4% το τέταρτο τρίμηνο.

    Μεταξύ των κυριότερων οικονομιών της ευρωζώνης, μόνο η Γερμανία μπόρεσε να καταγράψει θετικό πρόσημο στο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο υπογραμμίζει το χάσμα ανάμεσα στην μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της.

    Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο σήμερα και αύριο, επιδιώκοντας την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης—η οποία έχει αποτελματωθεί από τα τέλη του 2011.

    Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το 2014 και περίπου 19 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι στην ΕΕ, ή περίπου το 12% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

    Αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο περαιτέρω, από το ιστορικό χαμηλό του 0,75%, μέσα στο 2013. Όμως το κόστος δανεισμού βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό και μια τέτοια κίνηση μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία.

    «Η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και η μικρή μόνο μείωσή της από το 2014» αποτελούν «τροχοπέδη για την ανάπτυξη», σχολίασε η Μέρι Ντάιρον, οικονομολόγος στην Ernst & Young, σε έκθεση της εταιρείας για την προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης.

    «Ακόμα κι αν υπάρξει ανάκαμψη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας σε όλη την Ευρώπη θα παραμείνει επίμονα υψηλός. Περί τα τέλη του 2017 εκτιμάμε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα βρίσκεται ακόμα πάνω από το 11%», πρόσθεσε η ίδια.

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113009734
    14/3/13

    ReplyDelete
  8. Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της πολιτικής λιτότητας στις Βρυξέλλες.....

    Χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27.

    Στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

    Στην Ευρώπη «Χαμπέμους οστεριτάς», δηλαδή «Έχουμε λιτότητα», κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. «Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

    "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης», είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Ρόμπαϊ ωστόσο υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές «με κάποια καθυστέρηση».

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/03/2013_487859
    14/3/13

    ReplyDelete
  9. Thousands rally against the Troika in Brussels.....

    European leaders meeting in Brussels were met with protests against austerity as they try to work out a way to tackle the debt crisis crippling the Eurozone. Some of the protestors were arrested by police.

    Thousands of protestors in Brussels were also demanding that EU leaders bring austerity measures to a close and focus on boosting growth and reducing unemployment.

    The protests were led by the European Trade Union Association, and the direct action groups For A European Spring and Bloccupy.

    Around 1,500 protesters rallied at the Parc du Cinquantenaire in Brussels, according to police on the scene. Although more were seen gathering close to the European Council Summit at the Place Shuman. There have reportedly been 25 arrests by police.

    The police banned protesters from marching past the banks and the seats of government in Brussels, to the dismay of many of the protesters.

    “We want to be marching past the seats of government, past the people who actually have a say in what is going on, I think it’s an outrage,” Pascoe Sabido told New Europe Online.

    100 of the protesters occupied the Directorate General for Economic and Financial Affairs in Brussels, while others attempted to occupy the headquarters of European Commissioner Oli Rehn, to make a stand against his role in austerity.

    Unemployment in the Eurozone is now just under 12%, while youth unemployment is at 24.2%.

    Even some EU leaders acknowledged that the current situation cannot continue indefinitely and that action is needed.

    “We cannot turn a blind eye to the social emergency in some of our countries”, said EU president Herman Van Rompuy during the summit.

    The Irish Prime Minster went further, saying, “No leader can be happy with the situation where 26 million people are out of work in the European Union. That is why we are here,” said Ireland’s Prime Minister Enda Kenny.

    But the EU’s Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn insisted that austerity works and said that fiscal consolidation was working in Ireland.

    His views were echoed by the Finish Prime Minister Jyrki Katainen.

    “Structural reforms don’t bear fruit overnight, but they are the best sustainable economic stimulus. Accumulating excessive debt is not,” he said.

    Lode Vanoost, the former deputy speaker of the Belgian Parliament, explained that the gulf between the citizens of the EU and their governments is widening and that what is happening now “is a clash between what the public wants and what the governments and the EU are doing,” he told RT.

    “There is no real willingness to hear what these people have to say. I mean it’s always about austerity, it’s always about privatization and cutting down public services. But the voices that say that exactly the opposite should be done to revive the economy are not being heard,” the international consultant observed.

    He also warned that the continuing austerity drive may fuel extremism.

    “People who are desperate – especially young people will look for answers on the extremes. If you want to really prevent this from happening – there is only one way out: you have to invest in jobs, especially for the young,” he said.

    The general secretary of the European Trade Union Confederation, Bernadette Segol, said that efforts to get the EU out of recession are being borne by working people.

    “The policies that have been put in place have failed; we are in a double dip recession. We see that the efforts have been put on the shoulders of the workers,” she said.

    http://rt.com/news/brussels-clashes-anti-austerity-269/
    14/3/13

    ReplyDelete
  10. El FMI empeora las previsiones de paro, PIB, déficit y deuda de España...

    ---
    1. El Fondo prevé que el paro suba al 27% este año y apenas baje el próximo
    2. El déficit no caerá del 5,5% hasta 2018 y la deuda pública superará el 100% en 2015
    3. El organismo advierte de que serán necesarias más ajustes en 2014, lo que lastrará el PIB
    4. Blanchard: "Hay incertidumbre acerca de la verdadera situación de los bancos españoles"
    5. España confía en que el FMI rechace la austeridad para Europa
    ---
    España es una economía rota. Los informes que el Fondo Monetario Internacional (FMI) ha presentado este martes en Washington dibujan un panorama desolador para los próximos años, y eso después de ya casi un lustro de crisis a la espalda: calcula que la recesión será más aguda este año y que el paro batirá nuevos récords, descarta que el Gobierno pueda cumplir con sus objetivos de reducción de déficit, ni siquiera en 2018, y estima que la deuda pública no dejará de escalar en todo este periodo y llegará ese mismo año un récord del 110,6% con relación al PIB.

    Todas las previsiones del FMI han empeorado. El cóctel de los recortes, combinados con la sequía crediticia y falta de un yacimiento de empleo que releve al malogrado sector inmobiliario mantienen a la cuarta economía de Eurozona entre las peores del grupo. Solo para Grecia, Portugal —países rescatados— y Eslovenia —sobre el que se teme otro auxilio— se esperan caídas más agudas este año.

    Una previsión económica es eso que se revisa al alza y a la baja constantemente y que acierta cuanto más se acerca al final del ejercicio, y aun así a veces fallan, incluso las del FMI. Pero con España hay cierto consenso: el Fondo calcula que la caída de la economía será del 1,6% este año, tres décimas por encima de lo estimado en la asamblea anual, celebrada el pasado otoño en Japón, que ya fue revisada en enero a un retroceso del 1,5%, y no muy lejos de lo previsto por Bruselas (-1,4%). Supone el tiro de gracia al pronóstico del Gobierno, que lo mantiene en un valor de negativo del 0,5%, aunque lo modificará en breve......http://economia.elpais.com/economia/2013/04/16/actualidad/1366105046_728213.html
    16/4/13


    ReplyDelete
  11. Prognose des Internationalen Währungsfonds
    Europa bremst die Weltwirtschaft....

    Der Internationale Währungsfonds sieht die Weltwirtschaft auf Erholungskurs. China bleibe die Wachstumslokomotive und auch die US-Konjunktur ziehe deutlich an. Ganz anders die neue Prognose für Europa. Hier stünden die Zeichen auf Rezession. Daran werde auch Deutschlands nichts ändern.

    Von Rüdiger Paulert, WDR-Hörfunkstudio Washington

    Der Internationale Währungsfonds sieht gegenwärtig eine weltweite Konjunkturerholung in drei unterschiedlichen Geschwindigkeiten. Am langsamsten geht es in Europa voran. Dieser Kontinent scheide gegenwärtig als Konjunkturlokomotive aus, urteilt der IWF. In diesem Jahr schrumpfe die europäische Wirtschaft leicht. Im nächsten Jahr werde sie nach Erwartung des IWF nur schwach wachsen......http://www.tagesschau.de/wirtschaft/iwf-weltwirtschaftsausblick100.html
    16/4/13

    ReplyDelete
  12. IWF-Wirtschaftsausblick: „Erholung in drei Geschwindigkeiten“

    16.04.2013 ·
    Der IWF sieht die Weltwirtschaft auf „gefährlichen Erholungskurs“. Er empfiehlt den Industriestaaten eine lockerere Finanzpolitik und fordert die EZB schon jetzt zu Staatsanleihekäufen auf.

    Von Patrick Welter, Washington

    Die Weltwirtschaft ist nach Einschätzung des Internationalen Währungsfonds (IWF) auf dem Wege, die Abschwächung des vergangenen Jahres zu überwinden. Eine deutliche Erholung ist aber nicht in Sicht. Der IWF prognostiziert, dass die globale Wirtschaftsleistung in diesem Jahr um 3,3 und im kommenden Jahr um 4 Prozent steigen werde. 2012 war die Weltwirtschaft um 3,2 Prozent gewachsen. Der Ausblick für 2013 fällt nur wenig schwächer aus als noch im Januar.

    Der Fonds beschreibt die konjunkturelle Lage als „Erholung der drei Geschwindigkeiten“: Die Schwellen- und Entwicklungsländer wachsen weiterhin schneller als der Rest und treiben die Weltwirtschaft mit einem Plus von 5,3 Prozent. Unter den Industriestaaten, die seit der Finanzkrise relativ gleichmäßig schwach wuchsen, zeigen sich nun Divergenzen: In Amerika werde der Aufschwung spürbar kräftiger, der Euroraum verharre dagegen 2013 in der Rezession. „Eine ungleichmäßige Erholung ist zugleich eine gefährliche Erholung“, warnte IWF-Chefvolkswirt Olivier Blanchard mit Verweis auf die Verflechtungen der Volkswirtschaften.

    IWF: Europa hat Fortschritte in Richtung Bankenunion gemacht.....http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/iwf-wirtschaftsausblick-erholung-in-drei-geschwindigkeiten-12151308.html
    16/4/13

    ReplyDelete
  13. Cada vez más niños pasan hambre en Grecia ....

    El 10% de los alumnos griegos de educación primaria y media padecen lo que los profesionales de la salud pública denominan “inseguridad alimentaria”...

    En su trabajo como director de una escuela primaria, Leonidas Nikas está acostumbrado a ver a los niños jugar, reír y soñar con el futuro. Sin embargo, en los últimos tiempos, ha empezado a ver otra cosa totalmente distinta, algo que pensaba imposible en Grecia: niños que rebuscan en los cubos de basura del colegio para encontrar algo que llevarse a la boca; pequeños necesitados que piden a sus compañeros las sobras de su comida; y a un chico de 11 años, Pantelis Petrakis, retorcido de dolor por el hambre que pasa.

    “No había comido prácticamente nada en casa”, explica Nikas, sentado en su abarrotado despacho del colegio, que está situado cerca del puerto del Pireo, en un barrio obrero de Atenas, mientras oímos a niños que saltan a la cuerda en el patio. Cuenta que habló con los padres de Pantelis y los vio avergonzados y humillados; le confesaron que llevaban meses buscando trabajo sin resultado. Sus ahorros se habían esfumado y vivían de pasta y ketchup.

    “Ni en la peor de mis pesadillas podía haber imaginado que llegaríamos a una situación así”, dice Nikas. “En Grecia, los niños empiezan a venir al colegio muertos de hambre. Hay familias que no solo tienen dificultades para encontrar trabajo, sino para sobrevivir”......http://internacional.elpais.com/internacional/2013/04/18/actualidad/1366285495_587099.html
    18/4/13

    ReplyDelete
  14. Plus de six millions de chômeurs en Espagne....

    Le chômage en Espagne a encore progressé au premier trimestre 2013, atteignant le nouveau seuil historique de 27,16% avec plus de six millions de sans-emploi, alors que le pays reste plongé dans la récession.

    A la fin mars, l'Espagne, quatrième économie de la zone euro soumise à un effort de rigueur sans précédent, comptait 6.202.700 chômeurs, soit 237.400 personnes de plus qu'au trimestre précédent, selon les chiffres publiés par l'Institut national de la statistique (INS).

    Au début du mois de mars, les Services publics de l'emploi, qui travaillent à partir des échantillons moins larges que l'INS, évoquaient quant à eux, un peu plus de cinq millions de chômeurs.

    Madrid plus pessimiste sur la croissance

    Le nombre de sans-emploi a continué à augmenter fortement entre janvier et mars, malgré les assurances données mercredi par le chef du gouvernement, Mariano Rajoy, selon qui la hausse au premier trimestre devait être "la plus faible de ces dernières années". Il avait toutefois prévenu que sur l'ensemble de l'année, la situation de l'emploi "ne serait pas bonne", mais qu'elle serait "moins mauvaise que les années précédentes".

    Cette nouvelle aggravation du chômage s'ajoute à la poursuite attendue de la récession au premier trimestre, la Banque d'Espagne prévoyant une recul du produit intérieur brut de 0,5% durant cette période. Lundi, le ministre de l'Economie Luis de Guindos a reconnu que l'économie espagnole devrait se contracter en 2013 de 1% à 1,5% contre une réduction du PIB de 0,5% prévue officiellement jusque là.

    http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2013/04/25/97002-20130425FILWWW00429-plus-de-six-millions-de-chomeurs-en-espagne.php
    25/4/13

    ReplyDelete
  15. Mehr als sechs Millionen Spanier ohne Arbeit.....

    Immer mehr Menschen ohne Job: Die Arbeitslosigkeit in Spanien betrifft 6,2 Millionen. Die Arbeitslosenquote erhöht sich auf 27,2 Prozent – und liegt damit rund 20 Prozent höher als hierzulande.

    Spaniens Wirtschaft rutscht immer tiefer in den Abwärtsstrudel: Die Arbeitslosigkeit des Landes kletterte Anfang 2013 auf einen Rekordwert, wie das nationale Statistikamt mitteilte. Die Arbeitslosenquote stieg im ersten Quartal stärker als erwartet auf 27,2 Prozent, nach 26 Prozent Ende 2012. Rund 6,2 Millionen Menschen haben derzeit keinen Job.

    Das sind 240.000 mehr als in den letzten drei Monaten des Vorjahres. Wegen der winterlichen Flaute in der Tourismusbranche steigen in Spanien die Arbeitslosenzahlen traditionell zum Jahresbeginn.

    Spanien kommt derzeit nicht aus der Rezession heraus. Der Internationale Währungsfonds sagt dem kriselnden Euro-Land für 2013 ein Schrumpfen der Wirtschaftskraft von 1,6 Prozent voraus.

    In den meisten Euro-Ländern steigt die Arbeitslosigkeit

    Seit Anfang vergangenen Jahres klettert die Zahl der Menschen ohne Arbeit im Euro-Währungsraum stetig und eilt von Rekord zu Rekord. Die hohe Arbeitslosigkeit bremst zudem die Konjunktur.

    Wenn Menschen weniger Geld verdienen, können sie weniger kaufen, wodurch der private Konsum – eine wesentliche Stütze des Wirtschaftswachstums – einbricht.

    Zum Vergleich: In Deutschland ist die Zahl der Arbeitslosen im März 2013 um 58.000 auf 3.098.000 gesunken. Die Arbeitslosenquote ging zum Vormonat Februar um 0,1 Punkte auf 7,3 Prozent zurück.
    Reuters/dpa/dma
    http://www.welt.de/wirtschaft/article115597076/Mehr-als-sechs-Millionen-Spanier-ohne-Arbeit.html
    25/4/13

    ReplyDelete
  16. Ανεργία ρεκόρ στην Ισπανία: πάνω από έξι εκατομμύρια.....

    Σε νέο ιστορικό επίπεδο, ύψους 27,16%, έφτασε η ανεργία στην Ισπανία, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.

    Στο τέλος του Μαρτίου, η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης, που εφαρμόζει μία άνευ προηγουμένου κούρα λιτότητας, μετρούσε 6.202.700 ανέργους, δηλαδή 237.400 περισσότερους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα του Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

    Ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να αυξάνεται ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Μάρτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση του πρώτου τριμήνου είναι "η μικρότερη των τελευταίων ετών". Ωστόσο προειδοποίησε ότι σε επίπεδο έτους , η κατάσταση στην απασχόληση "δεν θα είναι καλή, αλλά θα είναι λιγότερο κακή από τα προηγούμενα χρόνια".

    Η αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με την αναμενόμενη παράταση της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=360142
    25/4/13

    ReplyDelete
  17. Más de seis millones de parados....


    1. La EPA cifra en 6.202.700 el número de desempleados y la tasa de paro en el 27,16%
    2. Nunca antes en España había habido tantas personas sin trabajo
    3. El número de ocupados también empeora y retrocede a niveles de hace una década

    El paro en España superó por primera vez en la historia los seis millones de personas en el primer trimestre del año, según la Encuesta de Población Activa que ha publicado este jueves el INE, que arroja un nuevo aumento del drama del desempleo. Según esta estadística, el total de parados aumentó en 237.400 desempleados. Con ello, el número de personas que pese a estar en edad y disposición de trabajar no encuentran empleo aumenta hasta los 6.202.700. La tasa de paro avanza en 1,14 puntos, hasta el 27,16% de la población activa que, por cierto, vuelve a bajar por la salida de inmigrantes y la fuga de jóvenes que buscan una oportunidad en otros países.

    Del lado de la ocupación, el número de personas trabajando también retrocede y cae en 322.300, hasta un total de 16.634.700, lo que representa el nivel más bajo desde 2002. La tasa de variación trimestral es de un 1,90% negativo y la anual muestra un descenso del 4,58% con respecto al mismo periodo del año anterior. Además, la ocupación disminuye en 71.400 personas en el empleo público porque se prorroga el impacto de los recortes del gasto y ajustes contra el déficit en el mercado laboral; y en 251.000 en el empleo privado......http://economia.elpais.com/economia/2013/04/25/actualidad/1366872244_350515.html
    25/4/13

    ReplyDelete
  18. Desemprego em Espanha afeta mais de seis milhões de pessoas....

    A taxa de desemprego em Espanha subiu para 27,16% no final do primeiro trimestre, o pior registo em mais de 37 anos, ultrapassando pela primeira vez os seis milhões de desempregados.

    Segundo o Instituto Nacional de Estatística (INE) espanhol, entre janeiro e março deste ano o número de pessoas com emprego caiu 322.300, baixando o número de pessoas com emprego para os 16.634.700.

    O número de pessoas que perdeu o emprego há mais de um ano também subiu, desta feita para os 2.901.100 nos 12 meses terminados em março, mais 111.200 que o mesmo período terminado no final do quarto trimestre de 2012.

    No último ano, mais de meio milhão de pessoas terão perdido o seu emprego.

    O desemprego jovem (pessoas com menos de 25 anos) situou-se nos 57,22% no primeiro trimestre, mais 2,09 pontos percentuais que no quarto trimestre, elevando o número de jovens desempregados em Espanha para os 960.400.

    O número de famílias com todos os seus membros no desemprego subiu ainda para 1,9 milhões.

    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Economia/Interior.aspx?content_id=3185670
    25/4/13

    ReplyDelete
  19. «Χτύπησε κόκκινο» και στη Γαλλία η ανεργία....Ξεπέρασε το ρεκόρ του 1997...Περισσότεροι 36.900 άνεργοι μέσα σε ένα μήνα....

    Μετά το νέο ιστορικό επίπεδο που άγγιξε η ανεργία στην Ισπανία, την ανιούσα παίρνει το ποσοστό της ανεργίας και στη Γαλλία, καθώς όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 36.900 τον Μάρτιο συγκριτικά με το Φεβρουάριο. Έτσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αγγίζει πλέον τα 3,224 εκατομμύρια ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 3,195 εκατομμυρίων, που καταγράφηκε το 1997.

    Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς ουσιαστικά αυξάνει σχεδόν στους 100.000 τους νέους ανέργους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εργασίας.

    Αν συμπεριληφθούν τα πρόσωπα που αναζητούν εργασία έχοντας κάποια περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα και τα στοιχεία από τα υπερπόντια διαμερίσματα, ο αριθμός των ανέργων φθάνει τα 5,033 εκατομμύρια, ένα ακόμη ρεκόρ.

    Αυτή ή αύξηση της ανεργίας σημειώνεται για 23ο συνεχή μήνα.

    Την ίδια ώρα απογητευτικές είναι οι εκτιμήσεις των αγορών. Σύμφωνα με το σύνθετο δείκτη παραγωγής PMI προβλέπεται συρρίκνωση τον Απρίλιο τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες.

    Τον προηγούμενο μήνα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (INSEE) είχε ανακοινώσει ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αγγίζοντας το 10,6%. Είχε σημειώση αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο, ισοφαρίζοντας το μέγεθος που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1999.

    Στο μεταξύ, σε νέο ιστορικό επίπεδο, ύψους 27,16%, έφτασε η ανεργία στην Ισπανία, η οποία συνέχισε την ανοδική πορεία της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η χώρα, που είναι βυθισμένη στην ύφεση, μετρά πλέον πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=360216
    25/4/13

    ReplyDelete
  20. Ισπανία: Ακροβατώντας μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης..... Νέο πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση Ραχόι....

    Ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα καθορίσει τη λεπτή γραμμή μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης σε συνδυασμό όμως με περικοπές στις δαπάνες. Την ίδια ώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιστορικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα που πλέον μετρά πάνω από έξι εκατομμύρια ανέργους.

    “Δεν θα υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας, γιατί πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική. Λέγοντας αυτό και με όλη την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος”, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. “Το σχέδιο θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μείωση των δαπανών απλά για να μειώσουμε τις δαπάνες”, πρόσθεσε.

    Στόχος της κυβέρνησης να υλοποιηθούν οι νέες μεταρρυθμίσεις έως το 2015, προκειμένου να κερδίσει χρόνο η χώρα από την ΕΕ ώστε να εναρμονίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με το απαιτούμενο 3% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών.

    Επίσης στο νέο πακέτο μετρων, σύμφωνα με το Reuters, θα περιλαμβάνονται η επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και η μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.

    Στο μεταξύ η ανεργία στη χώρα “χτυπάει κόκκινο” καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε σε ποσοστό 27,16%, που αντιστοιχεί σε 6.202.700 ανέργους, αριθμός ενισχυμένος κατά 237.400 συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=360255
    26/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. El Gobierno admite que se destruirán 1,3 millones de empleos en la legislatura.....

      1. Prorroga un año la subida del IRPF y sube el impuesto de sociedades
      La economía caerá un 1,3% en 2013, cuando el desfase llegará hasta el 6,3% del PIB
      2. El PIB volverá a crecer en 2014 con un avance del 0,5% y un 0,9% durante el siguiente año

      El Consejo de Ministros ha aprobado este viernes el plan de estabilidad que debe a remitir a Bruselas con las reformas previstas para los meses que vienen y sus nuevas previsiones económicas. Estas cifras, que serán las que manejará el Gobierno a partir de ahora, están actualizadas al actual entorno de mayor deterioro económico, aumento de deuda y paro. Precisamente, las proyecciones más negativas se centran en el mercado laboral, donde el Ejecutivo reconoce que no se creará empleo neto hasta dentro de dos años. De hecho, admite que se destruirán más de 1,3 millones de empleos a lo largo de toda la legislatura equivalentes a tiempo completo.

      Con las cifras del nuevo cuadro macroeconómico, el presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, reconoce que acabará la legislatura con más paro del que había cuando llegó al poder, lo que supone renunciar a uno de los principales objetivos que se marcó tras ganar las elecciones. Tal y como recogen las proyecciones revisadas, la tasa de paro se situará en el 25,8% en 2015, tres puntos más de cuando aterrizó en La Moncloa. En 2016 apenas bajará al 24,8%........http://economia.elpais.com/economia/2013/04/26/actualidad/1366977612_136042.html
      26/4/13

      Delete
  21. Youth unemployment ....Generation jobless ....

    Around the world almost 300m 15- to 24-year-olds are not working. What has caused this epidemic of joblessness? And what can abate it?

    HELDER PEREIRA is a young man with no work and few prospects: a 21-year-old who failed to graduate from high school and lost his job on a building site four months ago. With his savings about to run out, he has come to his local employment centre in the Paris suburb of Sevran to sign on for benefits and to get help finding something to do. He’ll get the cash. Work is another matter. Youth unemployment in Sevran is over 40%.

    A continent away in Athlone, a gritty Cape Town suburb, Nokhona, a young South African mother of two, lacks a “matric” or high-school qualification, and has been out of work since October 2010, when her contract as a cleaner in a coffee shop expired. She hopes for a job as a maid, and has sought help from DreamWorker, a charity that tries to place young jobseekers in work. A counsellor helps Nokhona brush up her interview skills. But the jobless rate among young black South Africans is probably around 55%.......http://www.economist.com/news/international/21576657-around-world-almost-300m-15-24-year-olds-are-not-working-what-has-caused?fsrc=rss|int
    27/4/13

    ReplyDelete
  22. Plus de 6 millions de Français peinent à payer leur facture d'électricité......


    Près de 11 % des Français – soit plus de 3 millions de foyers et le double de personnes – reconnaissent avoir eu récemment des difficultés à payer leur facture d'électricité, selon un baromètre Powermetrix-AFP lancé mardi 30 avril confirmant l'étendue de la "précarité énergétique".

    Cette enquête a été menée cet hiver auprès d'un panel représentatif de 840 consommateurs par Wattgo, une société spécialisée dans la collecte et l'analyse de données sur la consommation électrique des Français, via des capteurs optiques placés sur leurs compteurs. L'étude permet de dessiner un "portrait-type" du ménage en situation de précarité électrique : sans surprise, le taux est plus élevé (18 %) chez les locataires que les propriétaires (6 %), d'autant plus en logement social (24 %) que dans le privé (15 %), selon cette étude. Logique également, le cas est plus fréquent pour les foyers dont le logement n'a pas fait l'objet de travaux d'isolation : 18 % de ces ménages ont du mal à payer leurs factures, contre 8 % de ceux qui habitent les logements "partiellement ou totalement isolés".

    "SPIRALE" DE LA PRÉCARITÉ

    En revanche, de façon plus surprenante, les difficultés à honorer sa facture d'électricité concernent presque autant ceux qui se chauffent à l'électricité (13 %) que ceux qui se chauffent "par un autre moyen" (11 %), c'est à dire au gaz, fioul, bois... Or ceux-ci ont en toute logique une facture d'électricité bien moindre. "Ce phénomène pourrait notamment s'expliquer par le fait que les foyers anciens et mal isolés, plus sujets à la précarité énergétique, sont traditionnellement moins chauffés à l'électrique", explique Mathilde Voegtlé, chargée d'études pour Wattgo.

    La société souligne aussi "la spirale" de la précarité en matière de chauffage : les foyers "précaires" sont en effet beaucoup plus équipés (33 %) de chauffages d'appoint très gloutons en énergie que les autres foyers (24 %)......http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/04/30/plus-de-6-millions-de-francais-peinent-a-payer-leur-facture-d-electricite_3168523_3244.html#xtor=RSS-3208
    30/4/13

    ReplyDelete
  23. Ενας στους τέσσερις νέους εκτός δουλειάς στην ευρωζώνη .....Ρεκόρ ανεργίας 12,1%....

    Η ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αυξήθηκε στο 23,5% το Μάρτιο, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στο 22,6%, ενώ έφτασε στο 24% στην ευρωζώνη (από 22,5%).

    Στην περιφέρεια οι άνεργοι νέοι είναι πολλοί περισσότεροι, στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 60%, ενισχύοντας τους φόβους για μια χαμένη γενιά.

    Η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει ρεκόρ επίσης στην Ισπανία (55,9%), την Ιταλία (38,4%) και την Πορτογαλία (38,3%), ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα είναι στη Γερμανία και την Αυστρία (7,6% και στις δυο).

    Στη Γερμανία ο συνολικός αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4.000 άτομα τον Απρίλιο, στα 2,936 εκατομμύρια. Το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 6,9%.

    Επισημαίνεται πάντως, ότι ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στη Γερμανία επιβραδύνεται.

    Το Μάρτιο ο αριθμός των ανέργων είχε αυξηθεί κατά 12.000 άτομα και τον Απρίλιο κατά 20.000 άτομα.

    Οι αναλυτές πάντως, περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 2.000 άτομα.

    Στην Ιταλία το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο έφτασε σε ρεκόρ 11,5%. Στους νέους έως 25 ετών σκαρφάλωσε στο 38,4% από 37,8%.

    Τα στοιχεία επίσης επιβεβαιώνουν το πρόβλημα εισόδου ανθρώπων στην αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό απασχόλησης είναι μόλις 56,3% (μικρότερο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες).

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=361197
    30/4/13

    ReplyDelete
  24. Nouveau record du chômage dans les pays de la zone euro.....

    Le chômage a enregistré en mars un nouveau record absolu dans la zone euro, touchant 19,2 millions de personnes, soit 12,1 % de la population active, selon les chiffres Eurostat. Le taux est resté stable en Belgique.



    Le chômage, qui vole de record en record en Europe, en est à son 23e mois consécutif de hausse dans la zone euro, où 62.000 personnes supplémentaires sont venues grossir les rangs des demandeurs d’emploi en un mois.

    Dans l’ensemble de l’Union européenne, le chômage touchait en mars 26,5 millions de personnes, soit un taux à 10,9 % et 69.000 demandeurs d’emploi supplémentaires par rapport à février.

    La progression du chômage est spectaculaire par rapport à mars 2012 : le taux de chômage était alors de 11,0 % dans la zone euro et de 10,3 % dans l’ensemble de l’UE.

    Les chômeurs sont les plus nombreux en Grèce

    C’est toujours en Grèce que le taux est le plus élevé, et là encore il ne cesse d’augmenter : il s’établit à 27,2 %, selon les dernières données disponibles datant de janvier, contre 26,4 % en décembre.

    Le taux espagnol monte également, et se rapproche dangereusement de celui de la Grèce : il était de 26,7 % en mars, contre 26,3 % le mois précédent.

    En France, le taux est monté à 11 % contre 10,8 % un mois plus tôt, tandis qu’il est resté stable en Belgique à 8,2 % et 5,4 % en Allemagne.

    Sur les derniers mois, le chômage a même augmenté dans les pays les plus épargnés, comme le Luxembourg, les Pays-Bas ou l'Autriche, celui où il reste le plus bas à 4,7%. Le taux de chômage des jeunes s'est élevé à 24% dans la zone euro en mars. Il atteignait 59,1% en Grèce (selon des données datant de janvier) et 55,9% en Espagne, mais aussi 38,4% en Italie et 38,3% au Portugal.

    Les pays de la zone euro ?

    La zone euro est une zone monétaire qui regroupe les pays de l'Union européenne qui ont adopté l'euro. Il s'agit de la Belgique, l’Allemagne, l’Estonie, l’Irlande, la Grèce, l’Espagne, la France, l’Italie, Chypre, le Luxembourg, Malte, les Pays-Bas, l’Autriche, le Portugal, la Slovénie, la Slovaquie et la Finlande.

    http://www.lesoir.be/234756/article/economie/2013-04-30/nouveau-record-du-chomage-dans-pays-zone-euro
    30/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Avro Bölgesi'nde işsizlik rekoru....

      Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı mart ayı itibariyle yüzde 12,1'e yükselerek tarihi zirveye çıktı.

      BRÜKSEL

      Eurostat verilerine göre işsizlik oranları bir önceki ay yüzde 12 ve Mart 2012'de yüzde 11 düzeyindeydi.

      AB'nin ortalama işsizlik oranı da son 12 ayda yüzde 10,3'ten yüzde 10,9'a yükseldi.
      Eurostat, Mart itibariyle işsiz sayısının 19,2 milyonu Avro Bölgesi'nde olmak üzere AB'de 26 milyon 521 bin düzeyine ulaştığını bildirdi.

      İşsizler ordusuna sadece mart ayında Avro Bölgesi'nde 62 bin ve AB genelinde 69 bin kişi eklendi. İşsiz sayısındaki artış son 12 ayda ise Avro Bölgesi'nde 1,7 milyon ve AB'de 1,8 milyon düzeyinde gerçekleşti.

      AB'de işsizlik oranları Yunanistan'da yüzde 27,2 ve İspanya'da yüzde 26,7'ya ulaşırken bu ülkeleri yüzde 17,5'le Portekiz, yüzde 14,5'le Slovakya, yüzde 14,3'le Letonya ve 14,2'yle Kıbrıs Rum Kesimi takip etti.

      AB'de genç işsizlik oranı ise Yunanistan'da yüzde 59,1, İspanya'da yüzde 55,9, İtalya'da yüzde 38,4 ve Portekiz'de yüzde 38,3'e ulaştı.

      Bu arada Eurostat, Avro Bölgesi'nde Mart ayında yüzde 1,7 olan enflasyon oranının Nisan'da yüzde 1,2'ye gerilediğini duyurdu.

      http://www.aa.com.tr/tr/rss/169871--avro-bolgesinde-issizlik-rekoru
      30/4/13

      Delete
  25. Neuer Arbeitslosen-Rekord in den Euro-Ländern

    Die Arbeitslosigkeit ist im April in der Euro-Zone auf 12,2 Prozent gestiegen. Rekorde melden Griechenland und Spanien, besser geht es in Österreich und Deutschland. Aber die Inflation macht Sorgen......http://www.welt.de/wirtschaft/article116690692/Neuer-Arbeitslosen-Rekord-in-den-Euro-Laendern.html
    31/5/13

    ReplyDelete
  26. Le chômage atteint un nouveau record dans la zone euro ....

    12,2% de la population active des 17 pays qui partagent la monnaie unique sont sans emploi. Ce qui fait craindre le spectre d'une "génération perdue".....

    Triste exploit. Le taux de chômage a atteint un nouveau record en avril dans la zone euro, où l'inflation reste bien en-deçà de l'objectif retenue par la Banque centrale européenne (BCE). Deux données publiées vendredi 31 mai qui montrent le chemin à parcourir avant que l'on puisse parler de reprise de l'économie.

    Le nombre de personnes recensées comme étant sans emploi s'est ainsi établi à 12,2% de la population active des 17 pays partageant la monnaie unique, contre 12,1% en mars. Soit un pic historique depuis qu'Eurostat a commencé à recueillir ce type de données en 1995.

    Alors que la zone euro est plongée dans sa plus longue récession depuis sa création en 1999, les prix à la consommation ont par ailleurs augmenté de 1,4% en mai sur un an, ce qui constitue une légère augmentation du creux de plus de trois ans de 1,2% touché en avril.

    Mais l'inflation reste encore assez loin de ce que prône la BCE en la matière, à savoir une hausse des prix à la consommation légèrement inférieure à 2%........http://tempsreel.nouvelobs.com/la-crise-de-l-euro/20130531.OBS1480/le-chomage-atteint-un-nouveau-record-dans-la-zone-euro.html?xtor=RSS-17
    31/5/13

    ReplyDelete
  27. UN warnt vor Unruhen Hohe EU-Arbeitslosigkeit wird zum Risiko....

    Die weltweite Arbeitslosigkeit nimmt zu. Gerade in Industriestaaten wächst die Kluft zwischen Arm und Reich. Der Weltarbeitsmarktbericht der UN macht klar: Die Gefahr von Unruhen steigt......http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Wirtschaft/d/2939330/hohe-eu-arbeitslosigkeit-wird-zum-risiko.html
    3/6/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΟΗΕ: Κίνδυνος ταραχών λόγω ανεργίας .....Η λιτότητα πιέζει την κοινωνική συνοχή.....

      Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ταραχών και μαζικών κινητοποιήσεων στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί από τα 200 εκατομμύρια σήμερα στα 208 εκατομμύρια ως το 2015.......http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=367673

      Delete
  28. Mais de dois milhões e meio de portugueses em risco de pobreza ou exclusão social ...

    O número de portugueses que viviam em privação material em 2012 aumentou face ao ano anterior, ultrapassando os dois milhões, revela o Inquérito às Condições de Vida e Rendimento das Famílias. Segundo o Instituto Nacional de Estatística, são mais de 2,5 milhões os portugueses em risco de pobreza ou exclusão social.

    Já a "privação material severa" atingiu 8,6% da população residente em Portugal em 2012, num ano em que um inquérito do INE apurou 25,3% da população (mais de 2,5 milhões de pessoas) em risco de pobreza ou exclusão social, um aumento de quase um ponto percentual face ao valor de 24,4% no ano anterior.

    Os indicadores de privação material baseiam-se num conjunto de nove itens representativos das necessidades económicas e de bens duráveis das famílias, como não ter capacidade para pagar de imediato uma despesa inesperada, atrasos nos pagamentos de prestações ou despesas correntes, não poder fazer uma refeição de carne ou de peixe de dois em dois dias ou não ter eletrodomésticos ou telefones.

    A privação material corresponde a situações em que não existe acesso a, pelo menos, três destes nove itens, enquanto a privação material severa corresponde a situações em que não existe acesso a pelo menos quatro indicadores.

    Em 2012, 21,8% dos residentes em Portugal viviam em privação material, mais 0,9 pontos percentuais (p.p.) face ao ano anterior (20,9%), adianta o inquérito.

    A intensidade da privação material manteve-se constante comparativamente ao ano anterior (3,6).

    No ano passado, 10% dos portugueses viviam com "insuficiência de espaço habitacional", indica o INE, que se baseou na taxa de sobrelotação da habitação, que compara o número de divisões disponíveis com a dimensão e composição da família.

    Os dados indicam que 4,3% da população se confrontou com "condições severas de privação habitacional", como más instalações de higiene, luz natural insuficiente ou problemas de humidade do alojamento.....http://www.jn.pt/PaginaInicial/Sociedade/Interior.aspx?content_id=3323766&page=-1
    15/7/13

    ReplyDelete
  29. Zero-hours contracts 'more widespread than thought'....

    More than a million UK workers are on zero-hours contracts with no guarantees of shifts or work patterns - four times official estimates, research suggests.

    A survey of 1,000 employers by the Chartered Institute of Personnel and Development indicated 3-4% of the whole workforce were on such contracts.

    Some 14% of affected staff could not earn a basic standard of living.

    A review of the contracts by Business Secretary Vince Cable is already under way, amid union calls to ban them.

    Under zero-hours contracts employees agree to be available for work as and when it is required.

    Figures from the Office for National Statistics last week suggested 250,000 workers were on zero-hours contracts.

    The news emerged as it was reported that part-time staff at retailer Sports Direct and a number of London councils were among those employed on such terms.
    Fluctuating wages

    According to the CIPD's research, firms in the voluntary and public sectors were more likely to use zero-hours contracts than those in the private sector.

    The industries where employers were most likely to report having at least one person on a zero-hours contracts were hotels, catering and leisure, education and healthcare..... http://www.bbc.co.uk/news/business-23570345
    5/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cable warns of exploitation of zero-hours contracts...

      The Business Secretary Vince Cable fears zero-hours contracts are being abused after research suggested a million people could be working under them.

      Mr Cable said he was concerned there was "some exploitation" of staff on the contracts which give no guarantees of shifts or work patterns.

      The Chartered Institute of Personnel and Development found up to 4% of the UK workforce were on such contracts.

      It surveyed 1,000 firms.

      "I think at one end of the market there is some exploitation taking place," said Mr Cable.

      However, he pointed out that in many cases the level of flexibility offered by the contracts suited employees. "It can work for the worker as well as the employer," he told the BBC.
      Formal consultation?

      Mr Cable has been leading a review on the issue for the government since June and will decide in September whether to hold a formal consultation on specific proposals.

      Unions have called for them to be banned. ....http://www.bbc.co.uk/news/business-23570345
      5/8/13

      Delete
  30. 1.38 million jobless: Greece sets another record in May...

    Greece’s jobless rate hit a new record high of 27.6 percent in May. Youth unemployment neared 65 percent as austerity measures continue to stall economic growth.

    Unemployment in May jumped nearly a percentage point compared to April’s 26.9 percent, according to the state statistics agency ELSTAT. The young have been hit the hardest, with unemployment rising to 64.9 percent among 15-24 year olds.

    The number of unemployed people in the country is now 1.38 million, an increase of 30,558 compared with April, the highest since ELSTAT began publishing jobless data in 2006.

    Since the start of the crisis in 2009, unemployment in Greece has more than tripled and is more than twice the average 12.1 percent rate of the euro zone.

    Eurostat data showed 26.9 percent unemployment for Greece and a 26.3 percent rate for Spain.

    The central bank of Greece predicts unemployment will peak at 28 percent before it begins to taper in 2015.
    Greece has received over $315 billion (240 billion euros) since 2010, as the EU seeks to help pull the troubled member state out of a deep 6-year recession which has spread throughout the continent, but in return, the government has promised its troika of lenders to lay off more than 25,000 civil servants.
    http://rt.com/business/greece-unemployment-record-may2013-222/
    8/8/13

    ReplyDelete
  31. Griechenland - so viele Arbeitslose wie nie...

    Die Lage am griechischen Arbeitsmarkt spitzt sich dramatisch zu. Die Arbeitslosenquote ist auf 27,6 Prozent gestiegen. Jugendliche bekommen kaum noch Arbeit - und Besserung ist nicht in Sicht.

    Die Zahl der Arbeitslosen in Griechenland ist im Mai auf einen neuen Rekord gestiegen. Die Arbeitslosenquote erreichte 27,6 Prozent nach 27 Prozent im April, wie das Statistikamt Elstat in Athen mitteilte. Im Mai vergangenen Jahres lag die Quote bei 23,8 Prozent. Damit ist die Arbeitslosigkeit mehr als doppelt so hoch wie der Durchschnittswert in der Euro-Zone, der im Juni bei 12,1 Prozent lag.

    Dramatisch ist die Lage für junge Menschen. 64,9 Prozent sind ohne Job. Die Aussichten sind schlecht. Die griechische Wirtschaft soll nach Schätzungen der Zentralbank auch dieses Jahr um mindestens 4,5 Prozent schrumpfen. Arbeitslose erhalten in Griechenland bisher ein Jahr lang Unterstützung.

    Tiefe Rezession in Griechenland

    Das Euro-Krisenland durchläuft seit sechs Jahren eine tiefe Rezession. Dazu beigetragen haben drastische Einsparungen, gerade auch im staatlichen Bereich. Denen musste sich der hoch verschuldete Staat im Gegenzug für Milliardenhilfen der europäischen Partnerländer und des IWF unterziehen.

    Der IWF wie auch die EU-Kommission erwarten für Griechenland im nächsten Jahr nach Jahren schrumpfender Wirtschaftsleistung wieder ein Mini-Wachstum. Die Arbeitslosigkeit wird aber nach der EU-Prognose vom Mai mit 27 Prozent in diesem und 26 Prozent im kommenden Jahr weiterhin exorbitant hoch bleiben.

    In Spanien verbessert sich die Lage

    Im Krisenland Spanien verbesserte sich die Lage inzwischen. Die Zahl der Arbeitslosen in Spanien ist im Juli den fünften Monat in Folge gesunken, wie das Madrider Arbeitsministerium Ende vergangener Woche mitgeteilt hat. Sie fiel um 64.866 oder 1,4 Prozent auf 4,7 Millionen. Hauptgrund dafür ist der Aufwind der Tourismusindustrie, die in der Ferienzeit viele zusätzliche Mitarbeiter benötigt.
    http://www.welt.de/wirtschaft/article118817782/Griechenland-so-viele-Arbeitslose-wie-nie.html
    8/8/13

    ReplyDelete
  32. Rezession Arbeitslosigkeit in Griechenland bleibt auf Rekordniveau ...

    Mehr als ein Viertel der Griechen sind arbeitslos. Seite ungefähr sechs Jahren steckt das Land in einer wirtschaftlichen Schwächephase fest. Besserung auf dem Arbeitsmarkt ist kaum in Sicht.

    Die Arbeitslosigkeit in Griechenland ist auf ein Rekordhoch gestiegen. Die Rate kletterte im Mai auf 27,6 Prozent von nach oben revidierten 27 Prozent im April, wie die Statistikbehörde Elstat mitteilte. Damit ist die Arbeitslosigkeit mehr als doppelt so hoch wie der Durchschnittswert in der Europäischen Währungsunion, der im Juni bei 12,1 Prozent lag.

    Das klamme Land durchläuft seit sechs Jahren eine tiefe Rezession. Dazu beigetragen haben drastische Einsparungen, gerade auch im staatlichen Bereich. Denen musste sich der hoch verschuldete Staat im Gegenzug für Milliardenhilfen der europäischen Partnerländer und des Internationalen Währungsfonds (IWF) unterziehen.

    Der IWF wie auch die EU-Kommission erwarten für Griechenland im nächsten Jahr nach Jahren schrumpfender Wirtschaftsleistung wieder ein Mini-Wachstum. Die Arbeitslosigkeit wird aber nach der EU-Prognose vom Mai mit 27 Prozent in diesem und 26 Prozent im kommenden Jahr weiterhin exorbitant hoch bleiben.
    http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/griechenland/rezession-arbeitslosigkeit-in-griechenland-bleibt-auf-rekordniveau-12452197.html
    8/8/13

    ReplyDelete
  33. La austeridad podría crear 25 millones más de pobres en Europa para 2025...

    1.La cifra de pobres en el Viejo Continente se elevaría a 146 millones
    2. Serán necesarias dos décadas o más para poder revertir los daños
    ---
    Las políticas de austeridad aplicadas en varios países europeos podrían provocar otros 25 millones más de pobres en Europa antes de 2025, advierte Oxfam. En su nuevo informe "A Cautionary Tale" ("Un cuento de advertencia"), divulgado en Londres, la ONG británica alerta sobre cómo las duras políticas de recortes implementadas por algunos Gobiernos están incrementando enormemente la pobreza y la desigualdad en el Reino Unido y otros países de Europa.

    Esta Organización considera, además, que serán necesarias dos décadas o más para poder revertir los daños ocasionados.

    Hasta 25 millones más de personas vivirán probablemente en este continente sumidas en una situación de pobreza antes de 2025, lo que equivale, según este documento, a la población combinada de los Países Bajos y Austria.

    Ese número de "nuevos pobres" elevaría a 146 millones el número de personas pobres en Europa, casi un tercio de la población, según Oxfam, que alerta de que podrían hacer falta hasta 25 años para recuperar los estándares de vida que se disfrutaban hace cinco años.

    Solo en el Reino Unido, 800.000 niños y otro 1,9 millones de adultos extra podrían verse abocados a la pobreza antes de 2020, de acuerdo con esta información.

    "La austeridad está empeorando una situación económica que ya era en el Reino Unido y en grandes partes de Europa", afirmó Max Lawson, el responsable del equipo legal de la organización británica. Según Lawson, "los recortes en los servicios públicos y en la seguridad social se combinan con ingresos decrecientes y el desempleo en aumento para crear una situación profundamente dañina en la que millones ya sufren para subsistir".
    Nuevo modelo

    De cara a la reunión que este jueves tienen previsto celebrar los ministros de Finanzas de la Unión Europea (UE) en Vinius (Lituania), Oxfam hace un llamamiento a los Gobiernos europeos para que aboguen por un nuevo modelo económico y social que invierta en las personas, refuerce la democracia y busque impuestos justos.

    La ONG considera que los Ejecutivos podrían recaudar billones para los servicios públicos como la sanidad y la educación imponiendo impuestos a los más ricos y erradicando la evasión fiscal.

    En el informe se alerta, además, de que el desempleo está llegando a máximos récord en muchos países europeos, siendo las mujeres y los jóvenes los más afectados.

    Los salarios están decreciendo con mayor rapidez en países que afrontan las medidas de austeridad más duras y casi uno de cada diez hogares de familias trabajadoras en Europa viven actualmente en la pobreza y esta situación podría empeorar, agrega......http://www.elmundo.es/elmundo/2013/09/12/economia/1378941806.html
    12/9/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η διεθνής συνομοσπονδία Oxfam.....

      Με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να κλιμακώνεται, η ΕΕ έχει χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας, όπως παραχωρώντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους, αναφέρεται στην έκθεση.

      Ωστόσο η Oxfam επιζητεί να γίνουν περισσότερα. «Τα επιθετικά μέτρα για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία, τα λιγότερα δικαιώματα των εργαζομένων και η άδικη φορολογία παγιδεύουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε έναν κύκλο φτώχειας, που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενιές», δήλωσε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Oxfam, Νατάλια Αλόνσο....

      «Το κύμα της οικονομικής λιτότητας που έχει σαρώσει την Ευρώπη απειλεί να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες ζημιές στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης», πρόσθεσε ο βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς.....http://www.protothema.gr/economy/article/309898/oxfam-i-litotita-stin-eurozoni-tha-othisei-ekatommuria-sta-oria-tis-ftoheias-/
      12/9/13

      Delete
    2. Oxfam warns on European poverty and says 'Greece is in a terrible state'....

      Charity says that austerity measures will create a divided continent and 'entrench poverty for a generation'.

      Europe faces a "lost decade", with the number of people trapped in poverty across the continent set to rise by up to 25 million by 2025 unless austerity policies are reversed, according to a damning new report from aid agency Oxfam.

      The charity, which is better known for delivering relief programmes in developing countries, says the damage being inflicted on many European societies is reminiscent of the devastation wrought by the strict "structural adjustment" programmes imposed on poor countries by the International Monetary Fund over the past 25 years.

      Countries in Latin America and Asia that turned to the IMF for help in the 1980s and 1990s were often forced to slash public spending and liberalise their markets in exchange for rescue loans.

      "These policies were a failure: a medicine that sought to cure the disease by killing the patient. They cannot be allowed to happen again", says the strongly-worded report, to be published on Thursday.

      Max Lawson, Oxfam's head of advocacy, said: "We were founded in 1942 because of the famine in Greece; no one would have believed we would be here more than 70 years later, saying, Greece is in a terrible state.".....http://www.theguardian.com/business/2013/sep/12/european-poverty-oxfam-warning
      12/9/13

      Delete
  34. Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πάνω από το 6% των Ισπανών...

    Πάνω από το 6% των Ισπανών ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανακοίνωσε η καθολική ΜΚΟ Caritas. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Ισπανία το 2012 αυξήθηκε κατά 13%, σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο.

    Όχι μόνο αυξάνεται η φτώχεια, αλλά βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων, επισημαίνει η Caritas. Το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, που χαρακτηρίζει το χάσμα αυτό ως το βαθύτερο στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την Caritas, 3 εκατομμύρια Ισπανοί ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αριθμός που έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η οικονομική κρίση. Ένας αριθμός πολιτών που υπερβαίνει το 6% των Ισπανών ζει με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους.

    Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.

    Συχνά η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, προειδοποιεί η Caritas, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων τους οποίους βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από τη ΜΚΟ για περισσότερα από τρία χρόνια.

    Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.

    Το μόνο καλό νέο είναι ότι έχει αυξηθεί και η αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την Caritas να αυξάνεται κατά 9,3% στους 70.229 το 2012.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=391303
    10/10/13

    ReplyDelete
  35. New reports warn of mass poverty and social decline in Europe...

    By Stefan Steinberg
    A number of new reports confirm that the austerity policies pursued in Europe by the European Union and the International Monetary Fund are condemning tens of millions to poverty and fueling levels of social inequality unknown in the postwar period.

    In September, the Oxfam aid agency issued a report warning that the poverty trap in Europe, which already encompasses more than 120 million people, could swell by an additional 25 million in the near future with devastating social and economic consequences. (See: “Up to 150 million in Europe threatened with poverty”)

    The Oxfam findings have now been underlined by a report from the Red Cross which conducted a social survey in the first half of this year of the 28 countries of the EU, plus a further 14 states in the Balkans, eastern Europe and central Asia.

    In the introduction to the 68 page report, the director of the Red Cross in Europe writes: “As the economic crisis has planted its roots, millions of Europeans live with insecurity, uncertain about what the future holds.”

    The report continues: “….quiet desperation (is) spreading among Europeans, resulting in depression, resignation and loss of hope. Compared to 2009, millions more find themselves queuing for food, unable to buy medicine nor access healthcare. Millions are without a job and many of those who still have work face difficulties to sustain their families due to insufficient wages and skyrocketing prices.

    “Many from the middle class have spiraled down to poverty. The amount of people depending on Red Cross food distributions in 22 of the surveyed countries has increased by 75% between 2009 and 2012. More people are getting poor, the poor are getting poorer.”

    The Red Cross had conducted an initial survey of European social development in 2009, one year after the 2008 financial crash, and the year in which the EU and IMF commenced austerity policies in a number of European countries in order to refloat the continent’s banking system. Four years later, Red Cross officials collecting material for the new social survey were “surprised” and “shocked” at what they found.

    The report states that over 18 million people in Europe receive EU-funded food aid, while 43 million do not get enough to eat each day. This is in addition to another 120 million at the risk of poverty. The report stresses the long-term social consequences of growing poverty and describes the explosion of unemployment across Europe as “a ticking time bomb” which was increasing the risk of social unrest and upheaval.

    As well as detailing the catastrophic consequences of austerity policies in eastern Europe and southern European countries, which have faced the brunt of austerity, the report notes that the social crisis is increasingly making itself felt in northern European countries such as France, Germany and parts of Scandinavia. In France, no less than 350,000 fell below the poverty line between 2008 and 2011. In its findings on Germany, the report comments on the massive increase in the low wage sector in Germany, which has resulted in 600,000 workers with full-time jobs failing to earn enough to live on.......http://www.wsws.org/en/articles/2013/10/12/eurp-o12.html
    12/10/13

    ReplyDelete
  36. Espagne : 19,2% de la popu­la­tion de Madrid risque de som­brer dans la pauvreté.....

    « Depuis le début de la crise, le nombre de personnes sans emploi a triplé, mais en plus, le niveau de vulnérabilité sociale a augmenté. Les chômeurs sans couverture sociale sont, actuellement, 6 fois plus qu’en 2007 ». Le rapport indique également que les personnes de plus de 65 ans sont devenues le principal soutien des familles madrilènes en difficulté......http://www.okeanews.fr/20131018-espagne-pauvrete-madrid#ixzz2i4Dawt9I

    ReplyDelete
  37. Finanzkrise...Griechen haben 40 Prozent ihrer Einkünfte verloren...

    Die drohende Staatspleite hat Griechenland viel gekostet: Knapp ein Viertel seiner Wirtschaftsleistung hat das Land seit dem Jahr 2008 eingebüßt. Und trotz Reformen geht der Abwärtstrend weiter.

    Durch die schwere Wirtschaftskrise und die harten Sparmaßnahmen sind die Griechen heute fast 40 Prozent ärmer als vor fünf Jahren. Das verfügbare Einkommen habe im zweiten Quartal um 29,5 Prozent unter dem Niveau des gleichen Zeitraums 2008 gelegen, wie aus Daten des Statistikamtes Elstat hervorgeht. Werde noch die in dieser Zeit angelaufene Inflation berücksichtigt, erhöhe sich das Minus auf nahezu 40 Prozent.

    Wegen der immer wieder drohenden Staatspleite hat die Regierung Ausgaben gekürzt und Steuern erhöht, um im Gegenzug Milliarden von internationalen Geldgebern zu bekommen. In den vergangenen vier Jahren wurden beispielsweise die Sozialleistungen um 26 Prozent gesenkt.

    Das belastet den Konsum im Land, der drei Viertel der Wirtschaftsleistung ausmacht. Das Bruttoinlandsprodukt dürfte auch deshalb in diesem Jahr um etwa vier Prozent schrumpfen. Damit hätte das Euro-Land seit 2008 etwa ein Viertel seiner Wirtschaftsleistung verloren. Erst 2014 wird wieder ein kleines Wachstum erwartet.

    EU-Kommission fordert weitere Reformen

    Die EU-Task-Force für Griechenland sieht in dem Land immer noch Mängel in der Steuereintreibung und dem Aufbau einer effizienten Verwaltung. Auch müssten die Unternehmen einen besseren Zugang zu Krediten und Absatzmärkten erhalten.

    Speziell in diesen Bereichen sei die Unterstützung der internationalen Helfer weiter besonders wichtig. Das geht aus dem fünften Bericht der EU-Task-Force zur Überprüfung des Reformprozesses hervor. Das Gremium wird vom deutschen Finanzexperten Horst Reichenbach geleitet und hat etwa 60 Mitglieder.

    Der griechische Innenminister Giannis Michelakis forderte ebenfalls eine endgültige Lösung des Schuldenproblems seines Landes. "Unsere Partner in der Euro-Gruppe haben sich im November klar verpflichtet, über unsere Schuldentragfähigkeit zu sprechen, wenn Griechenland es schafft, einen Primärüberschuss zu erzielen", sagte Michelakis bei der Deutsch-Griechischen Versammlung in Nürnberg. Griechenland werde seinen Teil der Abmachung einhalten und 2013 keine neuen Schulden aufnehmen.......http://www.welt.de/wirtschaft/article121112234/Griechen-haben-40-Prozent-ihrer-Einkuenfte-verloren.html
    22/10/13

    ReplyDelete
  38. Γαλλία: Νέο ιστορικό υψηλό της ανεργίας...

    Η ανεργία έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο, όταν καταγράφηκαν άλλα 60.000 πρόσωπα που ζητούσαν εργασία, με αποτέλεσμα το σύνολο του αριθμού των ανέργων στην μητροπολιτική Γαλλία να φθάσει τα 3,29 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

    Τα 3,29 εκατομμύρια πρόσωπα που ζητούν εργασία αντιστοιχούν σε πάνω από το 10,9% του ενεργού πληθυσμού και αποτελούν ιστορικό υψηλό στη Γαλλία.

    Συνυπολογιζομένων όσων ζητούν (ή τους απασχολούν σε) θέσεις μερικής απασχόλησης ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους καταλόγους των ανέργων στη Γαλλία φθάνει τα 4,843 εκατομμύρια.

    Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/720431
    24/10/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chômage : 10 000 demandeurs d'emploi supplémentaires entre juillet et septembre....

      Pôle emploi dénombre 60 000 chômeurs supplémentaires en un mois. Mais après le bug enregistré au mois d'août, le ministère du Travail estime que "la seule analyse sérieuse consiste à regarder les évolutions sur deux mois".

      Le chômage en France enregistre une légère hausse de 0,3% entre les mois de juillet et septembre, selon les chiffres de la Dares et Pôle emploi, publiés jeudi 24 octobre. Sur deux mois, il y a eu 10 000 demandeurs d'emploi supplémentaires en catégorie A (sans aucune activité). Le nombre total de personnes dans cette catégorie s'établit à 3 295 700, fin septembre, en France métropolitaine, ce qui constitue un nouveau record.
      Des chiffres de septembre difficiles à interpréter

      Les données brutes fournies par le ministère du Travail font apparaître une augmentation de 60 000 demandeurs d'emploi (+1,9%) en catégorie A entre août (3 235 700) et septembre (3 295 700). Mais cette augmentation est, au moins partiellement, un rattrapage de la baisse du mois d'août, largement amplifiée par un bug chez l'opérateur SFR......http://www.francetvinfo.fr/economie/emploi/chomage/chomage-10-000-demandeurs-d-emploi-supplementaires-entre-juillet-et-septembre-0-3-selon-pole-emploi_443186.html#xtor=RSS-3-[lestitres]
      24/10/13

      Delete
  39. Απειλή της φτώχειας και στη Γερμανία....Ένας στους έξι απειλείται...

    Ορατή είναι η απειλή της φτώχειας για έναν στους έξι Γερμανούς, όπως προκύπτει από στατιστική που έγινε σε δείγμα 13.415 νοικοκυριών της χώρας.

    Σε ποσοστιαία αναλογία, το 16,1% των Γερμανών κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο περιγράφεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή 980 ευρώ τον μήνα για τον άγαμο και 2.058 για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.
    Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γειτονικές με τη Γερμανία χώρες, είναι στην Τσεχία 9,6%, στην Ολλανδία στο 10,1% και στην Γαλλία στο 14,1%, με πληττόμενο στρώμα τις γυναίκες, εκ των οποίων αυτές που είναι άνω των 65 ετών. Στις ηλικίες ως 18 ετών το 15,7% των γυναικών είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν το φάσμα της φτώχειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες φθάνει στο 14,8%.
    Συγκριτικά με τη οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και την ταυτόχρονη αύξηση της απειλής της φτώχειας, αυτό συμβαίνει διότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων με ημιαπασχόληση και ελαστικές μορφές εργασίες, που από άποψη απολαβών, υπολείπονται όσων εργάζονται με πλήρη απασχόληση.


    Πηγή: AMΠE
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=394687
    25/10/13

    ReplyDelete
  40. Ξεπέρασαν τα έξι εκατ. οι άνεργοι στην Ιταλία.....

    Οι πολίτες που είναι επίσημα καταγεγραμμένοι ως άνεργοι και οι μη έχοντες εργασία οι οποίοι έχουν πάψει να αναζητούν δουλειά, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, στην Ιταλία, τα έξι εκατομμύρια.

    Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat και αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

    Πιο αναλυτικά, 3.070.000 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι ως άνεργοι, ενώ 2.999.000 είναι οι πολίτες που έστω και αν έχουν χάσει την δουλειά τους, έχουν απογοητευθεί και δεν αναζητούν, τουλάχιστον επισήμως, νέα απασχόληση.

    Σχεδόν το 50% των ιταλών ανέργων βρίσκεται στον ιταλικό Νότο, ενώ πάνω από τους μισούς- 1.538.000- είναι νέοι μέχρι τριάντα τεσσάρων ετών.

    Το ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Ιstat προσθέτει, τέλος, ότι 2,5 εκατομμύρια πολίτες είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν περιορισμένο ωράριο παρά το ότι θα επιθυμούσαν πλήρη απασχόληση, ενώ οι εργαζόμενοι που υποαπασχολούνται είναι 650.000.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1896747
    26/10/13

    ReplyDelete
  41. Ιστορικό υψηλό με 19,5 εκατ. ανέργους στην ευρωζώνη...

    Οι ελπίδες για την πορεία της ανεργίας στην ευρωζώνη που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι δεν διήρκεσαν: οι αριθμοί του καλοκαιριού, που έδειχναν ότι τα ποσοστά της μειώνονταν, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, ενώ πλέον οι άνεργοι στη ζώνη του ευρώ έφθασαν στα 19,5 εκατομμύρια, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

    Τον Σεπτέμβριο η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε στο 12,2%, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε νωρίτερα σήμερα στην δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, τα ποσοστά του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν σε 12,1% και 12,2% από το 12%, το ποσοστό που είχε θεωρηθεί ότι σηματοδοτούσε την πρώτη μείωση της ανεργίας μέσα σε δυόμισι χρόνια.

    "Οι αναθεωρήσεις αυτές τεκμηριώνουν ότι η ανεργία δεν έχει πάψει να αυξάνεται από τον Απρίλιο του 2011, έστω κι αν ο ρυθμός έχει σαφώς επιβραδυνθεί", επισήμανε ο Κρίστιαν Σουλτς, αναλυτής της τράπεζας Berenberg. Δεν απέκλεισε ότι το αποκορύφωμα του προβλήματος να σημειώθηκε το φθινόπωρο, με δεδομένους ορισμένους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης οι οποίοι βελτιώνονται.

    "Ένα σταθερό ποσοστό ανεργίας ίσως είναι ό,τι καλύτερο στην τρέχουσα συγκυρία", εκτίμησε από την δική της σκοπιά η Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγος της Ernst & Young. "Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές ανάπτυξης, ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνουν", εξήγησε η ίδια.

    Είναι εξάλλου "ενθαρρυντικό το ότι ο ρυθμός της κατάργησης θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού", πρόσθεσε η οικονομολόγος.

    Σε μηνιαία βάση, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 60.000, ενώ σε ετήσια σχεδόν κατά 1 εκατομμύριο (996.000).

    Το ιδιαίτερα αυξημένο επίπεδο της ανεργίας "συνεχίζει να απειλεί την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ", υπογράμμισε ο επίτροπος Απασχόλησης Λάζλο Άντορ, δηλώνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για την ανεργία στις τάξεις των νέων και τον κίνδυνο να υπάρξει "μια χαμένη γενιά".............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=191472
    31/10/13

    ReplyDelete
  42. Ιταλία: Αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. οι άνεργοι από το 2007....

    Από το 2007 μέχρι σήμερα οι άνεργοι στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Εργασίας της χώρας η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Όπως τονίζεται στη μελέτη του ιταλικού υπουργείου, το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι εργάζονται μειώθηκε σχεδόν 2% τα τελευταία δυο χρόνια. Το 2007 οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία επί δώδεκα και πλέον μήνες ήταν το 46,8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ το 2012 είχαν φτάσει το 52,5%.

    Από το 2007 ως σήμερα το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 5,4% για τους Ιταλούς με απολυτήριο γυμνασίου και κατά 3% για τους πολίτες που φοίτησαν μόνο σε δημοτικό σχολείο. Κάτι που αποδεικνύει, τονίζουν οι παρατηρητές, ότι η ύφεση πλήττει πρώτα από όλα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

    Όσον αφορά στην ανεργία των νέων, το υπουργείο Εργασίας της Ιταλίας επισημαίνει ότι στις νότιες περιφέρειες της χώρας το ποσοστό πλέον αγγίζει το 45%.

    Οι νέοι 15-24 ετών που δεν δουλεύουν και δεν σπουδάζουν φθάνουν το 21% σε όλη τη χώρα, ενώ στις κύριες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας (Καλαβρία, Σικελία, Καμπανία) το ποσοστό τους ξεπερνά το 30%.

    Βαρύτερη του αναμενόμενου η ύφεση.....http://www.naftemporiki.gr/finance/story/724573
    4/11/13

    ReplyDelete
  43. De plus en plus de couples avec enfants parmi les pauvres....

    Le Secours catholique fait ce constat dans son rapport annuel publié jeudi. L'association constate aussi que les plus fragiles ont de moins en moins accès à l'emploi.

    La pauvreté continue de s'étendre en France. C'est le constat inquiétant du Secours catholique, qui publie son rapport annuel jeudi 7 novembre. En 2012, l'association humanitaire a rencontré 1,43 million de personnes, dont 672 000 enfants. Voici leur profil.
    Les familles monoparentales ne sont plus les seules concernées

    De plus en plus de couples avec enfants (23%) sont concernés par des situations de pauvreté, souligne le Secours catholique. Et ce, même si les familles monoparentales (31%) et les hommes seuls (24%) représentent toujours une part importante des bénéficiaires de l'aide du Secours catholique. Un tiers de ces bénéficiaires sont étrangers (dont 48% avec un titre de séjour).

    Comme le notent Les Echos, les femmes restent toutefois majoritaires parmi les bénéficiaires (56 à 57% ces deux dernières années), car ce sont plus souvent elles qui élèvent les enfants après la séparation. Le nombre d'enfants pris en charge a d'ailleurs augmenté et représente presque la moitié (47%) des personnes rencontrées par le Secours catholique.
    Les niveaux de vie sont encore plus faibles

    La très grande majorité des personnes suivies par l'association vit sous le seuil de pauvreté (977 euros par mois en 2011), voire de très grande pauvreté (644 euros), explique le secrétaire général du Secours catholique, Bernard Thibaud.

    Près d'une personne sur six (17%) ne dispose d'aucune ressource et 45% ne vivent que d'aides sociales. Observation alarmante, leur niveau de vie a baissé de 2,5% depuis 2011, à 497 euros, souligne Bernard Thibaud.

    En cause, notamment, les impayés liés aux dépenses contraintes. Ils sont en hausse et touchent près de 6 personnes sur 10, avec un montant mensuel médian de 797 euros. Sont principalement concernés les impayés de loyer, les dépenses d'énergie et les découverts bancaires. "Le reste à vivre continue à se réduire", prévient Bernard Thibaud.
    Le marché de l'emploi est de plus en plus inaccessible

    En matière de travail, "un gouffre se creuse entre les pauvres et l'emploi", note Bernard Thibaud : 18% des bénéficiaires de l'aide du Secours catholique sont des travailleurs pauvres et 37,5% sont au chômage (68% des actifs accueillis). Parmi ces derniers, 26% sont des chômeurs sans droits, et 58% le sont depuis plus d'un an.

    Alors que les bénéficiaires du Secours catholique font partie des publics prioritaires pour l'accès aux emplois aidés, seulement 4,1% en bénéficient, regrette le secrétaire général. Il demande des contrats aidés spécifiques pour les plus démunis, de plus de deux ans, avec un accompagnement renforcé "pour casser le cercle infernal 'emploi aidé-chômage'".

    Le Secours catholique appelle ainsi à "un véritable accompagnement personnalisé", avec des moyens supplémentaires pour Pôle emploi, et le "décloisonnement" de tous les acteurs (entreprises, associations, structures d'insertion, etc.). Il insiste également sur la "responsabilité sociale des entreprises" dans la lutte contre le chômage, et le rôle de la formation professionnelle, pas assez accessible aux plus démunis.
    http://www.francetvinfo.fr/economie/de-plus-en-plus-de-couples-avec-enfants-parmi-les-pauvres_453120.html#xtor=RSS-3-[lestitres]
    7/11/13

    ReplyDelete
  44. Ireland nears bailout exit after IMF/EU review...

    AFP - Ireland will next month become the first eurozone country to exit a bailout programme after the EU and IMF completed their final review Thursday, the Department of Finance said.

    "This is a significant day, that many thought, and some feared, would never be reached," Finance Minister Michael Noonan and Expenditure Minister Brendan Howlin said in a joint statement.
    http://www.france24.com/en/20131107-ireland-nears-bailout-exit-after-imfeu-review
    7/11/13

    ReplyDelete
  45. Αυξάνονται δραματικά οι εξώσεις και οι άστεγοι στη Γερμανία...

    Δραματική αύξηση σημειώνουν οι εξώσεις στη Γερμανία, αφού τα ενοίκια γίνονται όλο και πιο ακριβά, ενώ ο κόσμος, στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει σήμερα όλο και λιγότερα χρήματα.

    Επίσης, οι διαδικασίες των εξώσεων έχουν απλοποιηθεί και αυτό κάνει πιο εύκολη την κατάσταση για τους ιδιοκτήτες.

    Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 25.000 εξώσεις με δικαστική απόφαση. Επίσης έγιναν 40.000 εξώσεις χωρίς δικαστική απόφαση, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ανάλογων δικών. Το 2010 ο αριθμός των εξώσεων ήταν 20.000.

    Δραματικά έχει αυξηθεί και ο αριθμός των αστέγων. Για παράδειγμα ο αριθμός τους το 2009 στο Βερολίνο ήταν 5.000, ενώ το 2011 ο ίδιος αριθμός είχε αγγίξει τις 7.000.

    Πολλοί από τους ιδιοκτήτες σκέφτονται την ιδιοκατοίκηση και προτιμούν στα γεράματά τους να χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα σπίτια τους. Στο μεταξύ τα ενοίκια στο Βερολίνο έχουν αυξηθεί δραματικά. Και όταν φεύγει ο παλιός ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανεβάσει όσο θέλει το ενοίκιο. Πολύ συχνά οι εξώσεις πλήττουν τους πιο αδύναμους, αυτούς που παίρνουν κοινωνικά βοηθήματα.

    Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες βλέπουν κυρίως δύο λόγους για τους οποίους δεν είναι τόσο πρόθυμοι πια για διαπραγματεύσεις, όπως στο παρελθόν. Ο Κάι Βέρνεκε από την Ένωση Προστασίας Ιδιοκτητών λέει σχετικά στην Ντόιτσε Βέλλε: «Το γερμανικό δίκαιο προστατεύει εδώ και χρόνια τους ενοικιαστές. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις να πληρώσουν το ηλεκτρικό και το νερό ενοικιαστών με τους οποίους είχε λυθεί ήδη το συμβόλαιο. Για το λόγο αυτό καταφεύγουν σήμερα τόσο γρήγορα στις εξώσεις».

    Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι πως οι εξώσεις αυξάνονται. Οι Σοσιαλδημοκράτες προεκλογικά είχαν υποσχεθεί να βάλουν ένα φρένο στα ενοίκια. Το θέμα όμως στις διαπραγματεύσεις με την CDU για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν παίζει πια σημαντικό ρόλο.
    http://www.sigmalive.com/news/international/75848#sthash.5Ni3g5Xc.dpuf
    12/11/13

    ReplyDelete
  46. European youth unemployment: “A public health time bomb waiting to explode”...

    A joint report by the World Health Organisation (WHO) and University College London Institute of Health Equity (IHE) reveals how social inequality has led to growing health inequality in the 53 countries in the WHO European region.

    Of particular concern is poverty among children and unemployment among young people.

    The latest review, “Social Determinants and the Health Divide in the WHO European Region,” is the result of two years of research by a cross-disciplinary consortium of European experts, chaired by Professor Sir Michael Marmot, who has conducted two similar reviews into the situation globally (2008) and in England (2010).

    The report is a powerful confirmation that conditions in which people are born, grow, live, work and grow old shape their health and that these conditions are determined by power, money and resource inequities.

    “People who live in areas of higher deprivation are more likely to be affected by tobacco smoke, biological and chemical contamination, hazardous waste sites, air pollution, flooding, sanitation and water scarcity, noise pollution and road traffic,” the report states.

    “The quality of infrastructure, including water and sanitation, are crucial to health, along with other factors. Immigrant communities and people living in slum conditions throughout the European Region often live in the most polluted areas.”

    The review maintains that “bad” behaviour—smoking, poor diet and alcohol—which the media and politicians put down to individual failings, are socially determined........http://www.wsws.org/en/articles/2013/11/21/unem-n21.html
    21/11/13

    ReplyDelete
  47. ΕΛΣΤΑΤ: Σε κίνδυνο φτώχειας το 23,1% των Ελλήνων το 2012....

    Στο κατώφλι της φτώχειας βρέθηκε το 2012 το 23,1% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

    Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 11.986 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας
    κάτω των 14 ετών.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 10.676 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 17.977 ευρώ.

    Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 914.873 και τα μέλη τους σε
    2.535.700

    Βασικές διαπιστώσεις

    • Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 26,9% και είναι υψηλότερος κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

    • Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 17,2% και είναι μειωμένος κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 20113.

    • Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18- 59 ετών, ενώ το προηγούμενο έτος (2011) ανερχόταν σε 837.300 άτομα.

    • Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια ως προς το σύνολο του πληθυσμού για κάθε μία από τις παρακάτω ομάδες είναι:

    - Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (66,0%)
    - Άνδρες άνεργοι (52,1%)
    - Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (33,3%)
    - Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (26,9%)
    - Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (24,1%)
    - Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (23,5%)

    • Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό4 ανέρχεται σε 3.795.100 άτομα ή σε 34,6% του συνόλου του πληθυσμού (το έτος 2011 ήταν 3.403.300 άτομα).

    • Ο κίνδυνος φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, υπολογιζόμενος με κατώφλια διάφορα του 60% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, ανέρχεται σε:

    o 10,6%, αν το κατώφλι οριστεί στο 40% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος,

    o 16,0%, αν το κατώφλι οριστεί στο 50% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος και

    o 27,3%, αν το κατώφλι οριστεί στο 70% του διάμεσου συνολικού διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος, αντίστοιχα.
    Πηγή:www.capital.gr
    29/11/13

    ReplyDelete
  48. Το 25% περίπου των κατοίκων των χωρών της ΕΕ απειλούνται από τη φτώχεια...

    Το 23,4% του πληθυσμού της Εσθονίας, το 32,5% των Λιθουανών πολιτών και το 36,6% των κατοίκων της Λετονίας αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2012.

    Σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι στις χώρες της Βαλτικής, βρίσκονται -από την άποψη αυτή στην ΕΕ -η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου ο κίνδυνος της φτώχειας απειλεί το 49,3% και το 41,7% του πληθυσμού, αντίστοιχα.
    Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_07/254921085/
    7/12/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Quarter of Europeans face poverty – Eurostat....

      Over 124 million people in the European Union – or almost a quarter of its entire population - live under the threat of poverty or social exclusion, a report by EU’s statistical office has revealed.

      Last year, 124.5 million people, or 24.8 percent of Europe’s population were at risk of poverty or social exclusion, compared to 24.3 percent in 2011 and 23.7 percent in 2008, the Eurostat said in a document published earlier in the week.

      The data included people who were falling within at least one of the three categories: at-risk-of-poverty, severely materially deprived or living in households with very low work intensity.

      Bulgaria (49 percent), Romania (42 percent) and Latvia (37 percent) top the list, followed by Greece, Lithuania and Hungary. In comparison, the Netherlands and the Czech Republic (both 15 percent), Finland (17 percent), Sweden and Luxemburg (both 18 percent) can boast the lowest number of people at risk of poverty.

      However, even founding EU countries like Italy are struggling more than ever. Some 18.2 million -Italians are facing poverty – that is the highest number in the EU, even though proportionally (29.2 % of the population) the country seems to be doing not too bad.

      With the Italian economy going through its longest recession since the World War II, over 12 percent of adults are unemployed, while four out of ten young people don't have a job. There are no official figures on the homeless, RT’s Egor Piskunov reports.

      Marco, 46, used to work as a pizzaiolo (pizza maker) - many Italians used to call it ‘the golden skill’ which would always get you work in Rome. However, it did not hold true for Marco, who was sacked one day and has not been hired since. He has been living on the street for about four years now and says he sees little chance of fixing his life.

      “When you live on the street, survival is what takes up most of your time. Simply getting a shower is a challenge. It takes so much time to take care of yourself as a normal person. You reach the end of the day and you’re exhausted and depressed,” he told RT.

      With the number of those in need increasing, more Italians are beginning to turn to charity and humanitarian aid for help.

      Pietro Zezza is a volunteer at Caritas Food Emporium in Rome – a place where people can get food for free.

      “Two years ago we had about 55 percent of foreigners and 45 percent of Italians coming here,” he said. “Today we have about 65 percent of Italians and 35 percent of foreigners. So the figures are reversing.”

      Groceries from the shelves of this “shop” are given in exchange for points allocated to low income families by the global charity network Caritas. Most of the food is near its expiration date, except for food specially labeled aid.

      Caritas is raising the alarm, stressing that around one third of all Italian children are now at risk of poverty and are lacking basic essentials such as protein-rich foods, heating and clothes.

      Watch more in Egor Piskunov's report.
      http://rt.com/news/poverty-eurostat-italy-eu-911/
      8/12/13

      Delete
  49. WSI: Περαιτέρω μείωση μισθών την Ελλάδα...Τραμπάλα στα εισοδήματα: κάτω οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πάνω η Γερμανία....

    Μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά 6,2% και στην Κύπρο κατά 8,5% προβλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) της Γερμανίας. Εκτιμά ότι οι μειώσεις θα αφορούν στους μισθούς σε 12 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. Στον αντίποδα, στη Γερμανία αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου, οι εργαζόμενοι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα υποστούν τις δραστικότερες μειώσεις στο εισόδημά τους, λόγω των περικοπών στους μισθούς στον δημόσιο τομέα και της μείωσης του κατώτατου μισθού. Μικρότερα εισοδήματα εργαζομένων προβλέπονται και για την Ολλανδία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

    Η Γερμανία, όπως επισημαίνει το WSI, ανήκει στις λίγες χώρες, όπου οι εργαζόμενοι έχουν αύξηση των πραγματικών μισθών τους.
    Το γερμανικό ινστιτούτο σημειώνει, πάντως, ότι λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών την περίοδο 2001-2009 κατά 6,2%, η αύξηση της τάξης του 2,8% που παρατηρείται από το 2010 δεν έχει αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες.

    Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
    9/12/13

    ReplyDelete
  50. Ιταλία: Ένα εκατομμύριο παιδιά σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας...

    Ένα εκατομμύριο παιδιά ζει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας στην Ιταλία, ποσοστό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2012. Την ίδια στιγμή, το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ιταλία ανέρχεται στα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Ατίλιο Μπέφερα, υπεύθυνο της Υπηρεσίας Είσπραξης Φόρων της χώρας.

    Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, πάνω από ένα εκατομμύριο ανήλικα ζει στην Ιταλία σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2012.

    «Ένας τόσο υψηλός αριθμός ανηλίκων σε κατάσταση μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, μας λέει ξεκάθαρα ότι ο πυρετός είναι πολύ υψηλός. Δεν φτάνουν, πλέον, τα μπαλώματα, χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις, μια συνολική και αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε ο Βαλέριο Νέρι, γενικός διευθυντής του ιταλικού παραρτήματος της οργάνωσης Save the Children.

    Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, οι ιταλικές οικογένειες μείωσαν κατά 138 ευρώ το μήνα τα χρήματα που διαθέτουν για αγορές τροφίμων, ειδών ρουχισμού και υποδημάτων, ενώ ένα στα τρία παιδιά, στην Ιταλία, κινδυνεύει να μην μπορεί να υποβληθεί σε αγωγή οδοντογιατρού και ορθοδοντικού, λόγω της οικονομικής στενότητας των οικογενειών.

    Ο Ατίλιο Μπέφερα φόρων δήλωσε: «Πρέπει να πούμε ότι μια τέτοιου είδους φοροδιαφυγή, δεν είναι συμβατή με την οικονομία μας και με ένα πραγματικά δημοκρατικό σύστημα», ανέφερε ο Μπέφερα, σε ημερίδα με θέμα «η ιταλική φορολογική νομιμότητα». Επίσης συμπλήρωσε: «Με τα δεδομένα αυτά, η καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί μόνον ένα πρόβλημα που συνδέεται με τις εισπράξεις του δημοσίου, αλλά και υπόθεση ουσιαστικής κοινωνικής ισότητας».

    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=403713
    10/12/13

    ReplyDelete
  51. Wohlfahrtsverband: Armut in Deutschland nimmt weiter zu....

    Jeder siebte Haushalt in Deutschland gilt als arm oder armutsgefährdet. Und die Quote steigt. Schuld sind schlecht bezahlte Jobs, sagt der Paritätische Wohlfahrtsverband.

    Trotz guter Konjunktur und sinkender Arbeitslosigkeit nimmt die Armut in Deutschland weiter zu. Das ist das Ergebnis des Berichts zur regionalen Armutsentwicklung 2013, den der Paritätische Wohlfahrtsverband in Berlin vorgelegt hat. Jeder siebte Haushalt gilt demnach als arm oder armutsgefährdet – die Armutsquote liegt dem 3. Armutsbericht zufolge bei 15,2 Prozent. Sie ist seit 2006 fast kontinuierlich gestiegen.

    Obwohl die Arbeitslosigkeit deutlich gesunken ist und weiterhin abnimmt, dreht sich dieser Trend nicht um. Die Experten des Wohlfahrtsverbandes machen dafür die "Amerikanisierung des Arbeitsmarkts" verantwortlich: Schlecht bezahlte und unsichere Jobs nehmen zu, führen aber nicht zu einem ausreichenden Einkommen.

    "Sämtliche positive Trends aus den letzten Jahren sind zum Stillstand gekommen oder haben sich gedreht", sagte Ulrich Schneider, Hauptgeschäftsführer des Verbandes. "Die Kluft zwischen bundesdeutschen Wohlstandsregionen auf der einen und Armutsregionen auf der anderen Seite wächst stetig und deutlich." Deutschland sei noch nie so gespalten gewesen wie heute.

    Die Armut betrifft in Deutschland ganze Regionen. In Mecklenburg-Vorpommern und Bremen etwa, die beiden letztplatzierten Länder, stieg die Armutsquote 2012 und liegt nun bei 22,9 und 23,1 Prozent. Reiche Bundesländer wie Bayern und Baden-Württemberg hingegen werden immer wohlhabender: Im Süden des Landes sinkt dem Bericht zufolge die Quote weiter und liegt mit 11,1 (Bayern) bzw. 11,2 Prozent (Baden-Württemberg) deutlich unter dem Durchschnitt. Damit sind in den abgehängten Ländern mehr als doppelt so viele Menschen arm wie in den wohlhabenden Bundesländern.

    Nationale Armutskonferenz ist alarmiert

    Problemregion Nummer 1 bleibe das Ruhrgebiet mit seinen fünf Millionen Einwohnern und verschuldeten Großstädten, heißt es in dem Bericht, wenn auch der Negativtrend in Nordrhein-Westfalen insgesamt gestoppt sei. Zum ersten Mal seit 2006 sei die Armut in dem bevölkerungsreichsten Bundesland im Vergleich zum Vorjahr nicht weiter gestiegen.......http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2013-12/armutsbericht-paritaetischer-wohlfahrtsverband
    19/12/13

    ReplyDelete
  52. Disoccupazione in crescita al 12,7%, fra i giovani è al 41,6%. I senza lavoro sono 3,2 milioni ....

    Il tasso di disoccupazione a novembre si attesta al 12,7% in crescita rispetto al 12,5% registrato a ottobre. Lo rileva l'Istat sulla base dei dati provvisori. Rispetto a novembre 2012 si registra un aumento di 1,4 punti.

    I disoccupati a novembre erano tre milioni 254 mila, in aumento di 57 mila unità rispetto a ottobre (+1,8%) e di 351 mila unità rispetto a novembre 2012 (+12,1%). La crescita tendenziale della disoccupazione è molto più consistente per gli uomini (+17,2%) che per le donne (+6,1%). Il tasso di disoccupazione è pari al 12,7%, al top dal 1977, anno di inizio delle serie storiche trimestrali.

    Il tasso di disoccupazione giovanile è cresciuto ancora toccando il 41,6% in aumento di 0,2 punti rispetto a ottobre e di quattro punti rispetto a novembre 2012, ai massimi dal 1977, data di inizio delle serie storiche.

    A novembre gli occupati erano 22 milioni 292 mila, in calo dello 0,2% rispetto a ottobre (-55 mila) e del 2% su base annua (-448 mila). Lo rileva ancora l'Istat spiegando che il tasso di occupazione si attesta nel mese al 55,4%, diminuendo di 0,1 punti percentuali in termini congiunturali e di un punto rispetto a novembre 2012. Il tasso di occupazione tra gli uomini è diminuito più rapidamente di quello femminile (-0,3 punti su mese e meno 1,7 punti su novembre 2012).
    http://economia.ilmessaggero.it/economia_e_finanza/disoccupazione_istat_cresce_fra_i_giovani_senza_lavoro/431975.shtml
    8/1/14

    ReplyDelete
  53. FINANCIAL TIMES: Το βιοτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη θα γυρίσει στο 1960....
    «Μαύρες» είναι οι προοπτικές για το επίπεδο ζωής στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times οι οποίοι εκτιμούν ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, θα πέσει στα επίπεδα του 1960!

    Το δημοσίευμα επικαλείται πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιέχεται στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωζώνης και η οποία αναφέρει ότι αν δεν γίνουν καθολικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, το βιοτικό επίπεδο στη ζώνη του ευρώ, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, το 2023 θα είναι χαμηλότερο από όσο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

    Σύμφωνα με τους FT, η παραπάνω ζοφερή πρόβλεψη, «πρέπει να εκτίθεται πλέον μόνιμα στον τοίχο όλων των προεδρικών και πρωθυπουργικών γραφείων της Ευρώπης».

    Όπως αναφέρουν στη συνέχεια, η εν λόγω πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις καθησυχαστικές ιστορίες για οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα στις αγορές, «για τις οποίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους, αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2014» αλλά και διότι εγείρει βαθιά ερωτήματα για τη σχετική βαρύτητα της Ευρώπης στον πλανήτη και, ειδικότερα, για τις στρατιωτικές συμμαχίες και τις οικονομικές συνεργασίες της με τις ΗΠΑ.

    «Πενήντα χρόνια πριν, υπήρχε μια σημαντική απόκλιση ανάμεσα στα βιοτικά στάνταρ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά οφειλόταν σε απόλυτα κατανοητούς λόγους», αναφέρει ο αρθρογράφος, εξηγώντας ότι δεν είχε περάσει πολύ καιρός από την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στην Ευρώπη ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που παράλληλα έδωσε τεράστια ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Αλλά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 η Ευρώπη άρχισε να πλησιάζει την Αμερική.

    Όπως υπογραμμίζει, στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι συντελεστές της κατά κεφαλήν οικονομικής ανάπτυξης ήταν σχεδόν ίσοι και σημειώνει ότι στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, ορισμένοι αξιωματούχοι υπέθεταν ότι η Ευρώπη τα πάει τόσο καλά που μπορεί να μη χρειάζεται να ζει για πάντα κάτω από την ομπρέλα της αμερικανικής οικονομίας και ασφάλειας.................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=255062&-V=articles
    14/1/14

    ReplyDelete
  54. Bidonvilles près de la frontière belge: des centaines de personnes vivraient dans des conditions inhumaines.....

    De véritables bidonvilles se sont implantés à quelques kilomètres de la frontière belge.

    Le gouverneur de la province de Flandre occidentale, Carl Decaluwé, s'inquiète des conséquences de l'installation de six camps habités par des réfugiés non loin de la frontière franco-belge. Il pointe notamment du doigt la hausse du nombre de trafiquants d'êtres humains en Belgique, et le nombre d'illégaux qui tentent de rejoindre l'Angleterre via notre pays. Les 800 réfugiés vivraient par ailleurs dans des conditions inhumaines dans ces camps qui font penser à des bidonvilles, écrivent jeudi De Morgen et Het Laatste Nieuws.



    Une conséquence de la fermeture des parkings d'autoroute en France

    Dans la nuit de lundi à mardi, la police a mis la main, lors d'une action de contrôle, sur 22 illégaux dans un véhicule. Cinq trafiquants d'êtres humains ont été interpellés et placés sous mandat d'arrêt. Les illégaux se rendaient probablement dans l'un des camps installés le long de l'autoroute reliant Paris et Calais, à quelques kilomètres de la Belgique.

    Les tentatives menées par les réfugiés pour rejoindre l'Angleterre passent souvent via la Belgique, ce qui provoque des nuisances en Flandre occidentale. "Le nombre de trafiquants d'êtres humains a par ailleurs doublé dans notre pays depuis la fermeture des parkings d'autoroute en France en 2009", ajoute M. Decaluwé, qui appelle à la mise en place de mesures urgentes par les gouvernements français et britannique.
    http://www.rtl.be/info/monde/france/1062184/bidonvilles-pres-de-la-frontiere-belge-des-centaines-de-personnes-vivraient-dans-des-conditions-inhumaines
    16/1/14

    ReplyDelete
  55. Σόιμπλε κατά Ρεν: «Είπε ανοησίες για τον πληθωρισμό»....

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε σήμερα χαρακτηρίζοντας "ανοησία" την άποψη που διατύπωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ Ολι Ρεν, για τον οποίο ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα καταστήσει την αναγκαία επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δυσκολότερη.

    Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός σήμερα ο Σόιμπλε διεμήνυσε ότι θα πάρει αποστάσεις από τον Φιλανδό επίτροπο Ρεν, εάν πράγματι αυτή είναι η άποψη που εκφέρει με τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματούχος της ΕΕ.

    "Οχι, δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη διότι θα σήμαινε ότι η Ευρώπη λειτουργεί μόνο στη βάση της αστάθειας και του πληθωρισμού. Αυτό είναι ανοησία", είπε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Ρεν.

    Σε ότι αφορά τον Ρεν "δεν είμαι πλέον σίγουρος εάν και κατά πόσον μιλάει με την ιδιότητα του Επιτρόπου ή κάποιου ο οποίος κάνει προεκλογική εκστρατεία. Εάν μίλαγε ως επίτροπος, θα έπαιρνα σαφώς τις αποστάσεις μου. Εάν λέει ανοησίες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, πρέπει να πω: "είναι καλύτερα να ψηφίσετε το δικό μου κόμμα"".................http://www.sigmalive.com/news/international/95163#sthash.MpmNMQlt.dpuf

    ReplyDelete
  56. Trotz positiver ImpulseArbeitslosenzahlen in Spanien steigen weiter....

    Zwar sind mehr Spanier arbeitslos als im Vormonat, doch es war die geringste monatliche Zunahme seit Januar 2007. Dies wertet die spanische Regierung als eine Bestätigung ihrer Reformanstrengungen.

    MadridIn Spanien ist die Zahl der Arbeitslosen gestiegen. Wie das Madrider Arbeitsministerium am Dienstag mitteilte, waren im Januar 4,8 Millionen Menschen ohne Job gemeldet, 113 000 mehr als im Vormonat. Allerdings sei der Anstieg die geringste monatliche Zunahme seit Januar 2007. Im Vergleich zum Januar 2013 sei die Zahl um fast 170 000 zurückgegangen.............http://www.handelsblatt.com/politik/international/trotz-positiver-impulse-arbeitslosenzahlen-in-spanien-steigen-weiter/9429476.html
    4/2/14

    ReplyDelete
  57. Krise in Italien: Sieben Millionen Italiener leben bei Eltern....

    61 Prozent aller Unverheirateten unter 35 Jahren wohnen in Italien noch bei ihren Eltern.

    Wirtschaftskrise, unsichere Arbeitsverhältnisse und teure Wohnungen zwingen immer mehr erwachsene Italiener, im Elternhaus zu bleiben. Sieben Millionen Italiener im Alter zwischen 18 und 34 Jahren leben mit mindestens einem Elternteil zusammen. Das sind 61 Prozent aller Unverheirateten unter 35 Jahren, geht aus einer neuen Studie des Statistikamts Istat hervor.

    Die Zahl der Italiener, die bei Mutter oder Vater leben, ist gegenüber 2011 um zwei Prozentpunkte gestiegen. 3,1 Millionen Italiener im Alter zwischen 25 und 34 Jahren leben noch bei den Eltern, was von Experten auf die zunehmende Arbeitslosigkeit infolge der schweren Rezession zurückgeführt wird. Vor allem im wirtschaftlich benachteiligten Süden ist die Zahl der bei den Eltern lebenden Italienern hoch.

    Demografen schlagen Alarm. Die "Nesthocker-Generation" sei ein Problem für die Entwicklung des Landes, warnen sie. Nicht nur Probleme bei der Suche nach Arbeit und einer Wohnung erschwerten die Trennung von den Eltern. Auch kulturelle Faktoren würden eine Rolle spielen. Viele junge Frauen seien Nesthockerinnen, obwohl sie finanziell selbstständig seien. Als Gründe nennen Forscher die hohen Mieten in Italien und das Desinteresse an der Ehe.
    http://diepresse.com/home/wirtschaft/eurokrise/1560650/Krise-in-Italien_Sieben-Millionen-Italiener-leben-bei-Eltern?from=rss
    10/2/14

    ReplyDelete
  58. EU-Hilfsgelder....3,5 Milliarden Euro für Arme bis 2020....

    Künftig können Obdachlose und andere Bedürftige auf EU-Gelder hoffen. Bis 2020 will die Europäische Union einige Milliarden Euro für Kleidung, Nahrung oder Bildungsangeboten bereitstellen.

    StraßburgObdachlose und andere Bedürftige können auch künftig auf EU-Gelder hoffen. Insgesamt 3,5 Milliarden Euro will die Europäische Union bis 2020 für Kleidung, Nahrung oder Bildungsangebote bereitstellen - gerechnet auf Basis des Preisniveaus des Jahres 2011. Ein kleiner Teil entfällt auf Verwaltungsausgaben. Das Europaparlament stimmte den Plänen am Dienstag in Straßburg zu. Deutschland könnte nach Angaben von Diplomaten 70 Millionen Euro aus dem Hilfsprogramm bekommen......................http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/nachrichten/eu-hilfsgelder-3-5-milliarden-euro-fuer-arme-bis-2020/9538226.html
    25/2/14

    ReplyDelete
  59. 'Hundreds' of homeless dying in the streets of France...

    At least 453 homeless people died on the streets of France in 2013, according to a group that campaigns for the homeless in France.

    "Did their lives have to end like that?" asked the charity "Les Morts de la Rue" (The Dead in the Streets) in a statement accompanying its estimates of deaths. It also announced a remembrance ceremony in Paris on March 18.

    The previous year’s report, the first of its kind by the group, recorded 439 deaths in 2012. But, the group emphasises, the list is not comprehensive. It says its data is cobbled together from, charities, emergency services, social workers, police, hospitals, town halls and funeral homes.

    The average age that homeless individuals died is around 50, whereas the average life expectancy in France is 81.5 years.

    Difficult to identify

    Many of the dead have proved impossible to identify and are identified simply as “a man" or "a woman"......................http://www.france24.com/en/20140304-counting-homeless-dead-streets-france-charities/
    4/3/14

    ReplyDelete
  60. 584.000 Belges sans emploi...

    Le marché du travail n’a pas encore digéré la crise, selon les chiffres de l’Onem, qui relèvent une hausse du nombre de demandeurs d’emploi..........http://www.lesoir.be/499976/article/actualite/belgique/2014-03-21/584000-belges-sans-emploi
    21/3/14

    ReplyDelete
  61. 10,9 Prozent: Rekordarbeits­lo­sig­keit in Frankreich..... Frankreich bekommt die Krise auf dem Arbeitsmarkt nicht in den Griff: 3,4 Millionen ohne Job....

    Die Arbeitslosenzahl in Frankreich ist auf ein neues Rekordhoch gestiegen. Ende Februar waren in der nach Deutschland zweitgrößten Euro-Volkswirtschaft 3,348 Millionen Menschen ohne Job. Das entsprach 31.500 Arbeitslosen mehr als im Monat davor, als der bisherige Negativ-Rekord verzeichnet wurde. Gegenüber Feber 2013 sei die Zahl um 4,7 Prozent gestiegen, teilte das Arbeitsministerium mit.

    Die Krise auf dem Arbeitsmarkt gilt als eine der stärksten Belastungen für die sozialistische Regierung unter Präsident François Hollande. Der Staatschef hatte eigentlich versprochen, den Negativtrend bis Ende 2013 zu stoppen. In der ersten Runde der Kommunalwahlen am vergangenen Sonntag musste seine Partei jetzt erhebliche Verluste hinnehmen...........http://kurier.at/wirtschaft/wirtschaftspolitik/job-krise-10-9-prozent-rekordarbeitslosigkeit-in-frankreich/57.891.223
    27/3/14

    ReplyDelete
  62. Trotz Rückgangs Griechische Arbeitslosenquote bei 26 Prozent

    Ein Rückgang der Arbeitslosenquote um 0,1 Prozent in Griechenland wird als Erfolg verkündet, doch der historische Höchststand ist kaum einen Prozentpunkt entfernt. Gute Nachrichten gibt es für Konjunktur und Wachstum.

    Die Arbeitslosigkeit in Griechenland ist im Februar auf den niedrigsten Stand seit mehr als einem Jahr gesunken. Die Arbeitslosenquote fiel minimal um 0,1 Punkte auf 26,5 Prozent, blieb damit aber nahe dem Rekordhoch von 27,7 Prozent im September 2013, wie das nationale Statistikamt Elstat am Donnerstag mitteilte. Es war der fünfte Rückgang in Folge und setzt eine Reihe von positiven Konjunktursignalen fort. Nach sechs Jahren schrumpfender Wirtschaft in dem Euro-Krisenland dürfte das Bruttoinlandsprodukt 2014 erstmals wieder um 0,6 Prozent wachsen.................http://www.handelsblatt.com/politik/international/trotz-rueckgangs-griechische-arbeitslosenquote-bei-26-prozent/9864538.html
    8/5/14

    ReplyDelete
  63. In Italia studenti in piazza contro il governo...

    Numerose manifestazioni studentesche si sono svolte in varie città italiane.

    Secondo i media locali, a Palermo, in Sicilia, si sono verificati alcuni piccoli scontri, anche a seguito del blocco del traffico nel centro della città.

    Decine di migliaia di studenti ed insegnanti hanno preso parte al corteo di Roma. Protestano contro l'immobilità del governo nel campo dell'istruzione e sostengono la necessità di aumentare i finanziamenti per le scuole pubbliche e le università. Gli organizzatori delle manifestazioni affermano che nell'agitazione hanno preso parte 100mila persone, di cui 20 mila solo nella capitale.
    Per saperne di più: http://italian.ruvr.ru/news/2014_10_10/In-Italia-studenti-in-piazza-contro-il-governo-7319/
    10/10/14

    ReplyDelete
  64. At risk of poverty or social exclusion in the EU28 - More than 120 million persons at risk of poverty or social exclusion in 2013 - Almost 1 out of every 4 persons in the EU in this situation...

    04 November 2014
    In 2013, 122.6 million people, or 24.5% of the population, in the EU were at risk of poverty or social exclusion. This means that these people were in at least one of the following three conditions: at-risk-of-poverty after social transfers (income poverty), severely materially deprived or living in households with very low work intensity. The proportion of persons at risk of poverty or social exclusion in the EU28 in 2013 (24.5%) has slightly decreased compared with 2012 (24.8%), but is higher than in 2008 (23.8%). The reduction of the number of persons at risk of poverty or social exclusion in the EU is one of the key targets of the Europe 2020 strategy....................http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-14-1363_en.htm?locale=en
    4/11/14

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eurostat: Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους στα όρια της φτώχειας...

      Η έκθεση της Eurostat, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το ποσοστό των πολιτών από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, που βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας πέρσι, ήταν 24,5%, δηλαδή ελάχιστα μειωμένο σε σχέση με το 2012 (24,8%), αλλά αυξημένο σε σχέση με το 2008 (23,8%).

      Σύμφωνα με την ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία ένα άτομο «βρίσκεται στα όρια της φτώχειας» όταν ανήκει σε νοικοκυριό με διαθέσιμο εισόδημα στο 60% του ΑΕΠ.

      Το 2013, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων βρισκόταν σε αυτή τη θέση και το αρνητικό ρεκόρ κατέχουν οι εξής πέντε χώρες: η Βουλγαρία (48.0%), η Ρουμανία (40,4%), Ελλάδα (35,7%), η Λετονία (35,1%) και η Ουγγαρία (33,5%). Αντίθετα σε καλύτερη θέση όλων βρίσκονται οι: Τσεχία (14,6%), Ολλανδία (15,9%), Φινλανδία (16%) και Σουηδία (16,4%).

      Οι μόνες χώρες που είδαν τα ποσοστά του πληθυσμού της που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας να μειώνεται είναι: η Πολωνία (από 30,5% το 2008 στο 25,8% το 2013), η Ρουμανία (από 44,2% στο 40,4%), η Αυστρία (από 20,6% στο 18.8%), η Φινλανδία (από 17,4% στο 16,0% ), η Σλοβακία (από 20,6% στο 19,8%), η Τσεχία (από 15,3% στο 14,6%) και η Γαλλία (από 18,5% στο 18,1%). Το αντίστοιχο ποσοστό έμεινε σταθερό στο Βέλγιο. Στις σχετικές στατιστικές επισημαίνεται ότι το 9,6% των Ευρωπαίων επιβιώνει με σημαντικές στερήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να πληρώσουν το ενοίκιο τους ή τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και βεβαίως, δεν μπορούν να φύγουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές τον χρόνο.
      http://www.efsyn.gr/arthro/eurostat-enas-stoys-tesseris-eyropaioys-sta-oria-tis-ftoheias
      5/11/14

      Delete
  65. 300,000 more ‘absolute poor’ in Britain than officially recognized ...

    The number of British people living in absolute poverty is 300,000 higher than previously thought, according to a study for the Joseph Rowntree Foundation (JRF).

    The report for the JRF by the New Policy Institute analyzes the relationship between poverty and the cost of living. It says that big increases in food and energy prices mean poorer households experience larger increases in their living costs than richer ones.

    In the six years from 2008 to 2014, the cost of energy in the UK rose by 67 percent and the cost of food by 32 percent. Over the same period the retail price index, a measure of the cost of a basket of goods and services, jumped by 22 percent.

    "In recent years, lower income households have tended to see bigger increases in their cost of living than have better off households," said Peter Levell, a research economist at the Institute for Fiscal Studies (IFS)..............http://rt.com/business/202743-britain-more-absolute-poverty/
    6/11/14

    ReplyDelete
  66. La plupart des Tchèques et des Slovaques sont déçus par les résultats des années postsocialistes...

    Environ 54% des Tchèques et 70% des Slovaques sont déçus par les résultats obtenus au cours des 25 ans après la chute du régime socialiste dans l'ancienne Tchécoslovaquie.

    Cela est indiqué dans un communiqué de l'agence Median qui a mené un sondage ad hoc à la demande des Comités de Radiotélédiffusion en République tchèque et en Slovaquie, les pays qui se sont créés après l'effondrement de l'État commun.

    La déception est causée, en particulier, par le sentiment d'insécurité sociale, la hausse des taux de chômage et de pauvreté, ainsi que par la qualité de la démocratie et de la politique en République tchèque et en Slovaquie.
    Lire la suite: http://french.ruvr.ru/news/2014_11_16/La-plupart-des-Tcheques-et-des-Slovaques-sont-decus-par-les-resultats-des-annees-postsocialistes-3386/
    16/11/14

    ReplyDelete
  67. Γαλλία: Έρχονται ριζικές αλλαγές στα εργασιακά ...

    Σε χαλάρωση των όρων για τις απολύσεις αλλά και σε άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων προσανατολίζεται η γαλλική κυβέρνηση – σχέδια που ήδη προκαλούν αντιδράσεις, με τα συνδικάτα να παίρνουν θέση μάχης.

    «Μοναδικός μου στόχος είναι να φέρω εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζω», δήλωσε ο 38χρονος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, που συνεχίζει ακάθεκτος την σοσιαλ-φιλελεύθερη πολιτική του, έχοντας για την ώρα κερδίσει την εμπιστοσύνη του 58% των Γάλλων.

    Βέβαια το μέλλον του θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που θα φέρουν ή όχι οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει και που αγγίζουν όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής.

    Στον τομέα της εργασίας ο Μακρόν επανεξετάζει μια σχετική χαλάρωση των όρων για τις απολύσεις στις επιχειρήσεις και προτείνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία για διμερή συνεννόηση ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, ιδιαίτερα για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

    Ελέγχεται η συνταγματικότητα του ανοίγματος των επαγγελμάτων

    Με στόχο την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ανοίγει πολλούς τομείς στην ανταγωνιστικότητα, όπως για παράδειγμα τα κλειστά επαγγέλματα. Συμβολαιογράφοι, νομικοί επιστήμονες και δικηγόροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γι' αυτό και πρώτοι έχουν διαδηλώσει στους δρόμους τη δυσαρέσκεια τους. Η συνταγματικότητα ή όχι του ανοίγματος των επαγγελμάτων τους ελέγχεται ήδη από το Συμβούλιο Επικρατείας................http://www.zougla.gr/kosmos/article/galia-erxonte-rizikes-alages-sta-ergasiaka
    19/11/14

    ReplyDelete
  68. Poverty rates in EU 'a damning reality': EP president ...

    Non EU-citizens are twice as likely to be at risk of poverty or social exclusion as nationals in the 28-nation bloc, the EU’s statistical body Eurostat has revealed.

    The report released on Friday said that, in 2013, almost half (48.7 percent) of non-EU citizens aged 18 and over were at risk of poverty or social exclusion compared to nationals within the bloc, of which 22.8 percent were at risk of poverty.

    One out of every five non-EU citizens aged 18 and over were not able to afford to pay their bills, keep their home adequately warm, or take a one-week holiday away from home last, Eurostat said.

    President of the European Parliament, Martin Schulz said a day earlier that poverty and social exclusion in the EU were proving to be ''extremely challenging".

    'Damning reality'

    Speaking at the Fourth Annual Convention of the European Platform Against Poverty and Social Exclusion in Brussels he said: ''Through the Europe 2020 strategy, the EU countries engaged to lift at least 20 million people out of poverty and social exclusion by the end of the decade.

    "Today, as we head towards the half-way mark of this strategy, poverty rates remain unchanged and 25 percent of EU citizens are at risk of falling into poverty.''

    Schulz went on: ''This is the damning reality that the crisis has left us with.................http://www.aa.com.tr/en/news/424253--poverty-rates-in-eu-a-damning-reality-ep-president
    21/11/14

    ReplyDelete
  69. Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η ανεργία στη Γαλλία ...

    Σε επίπεδο χωρίς ιστορικό προηγούμενο ανήλθε η ανεργία στη Γαλλία τον Οκτώβριο, καθώς οι πολίτες που ζητούν εργασία ανέρχονται σε 3.460.900, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας στο Παρίσι.

    Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 28.400 πρόσωπα (+0,8%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 5,5%.

    Συνολικά η ανεργία στη Γαλλία συνεχίζει να πλήττει πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να σταματήσει την απώλεια θέσεων εργασίας.

    Ο Ολάντ υποσχόταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πως θα ανέστρεφε την τάση αύξησης της ανεργίας ως τα τέλη του 2013.

    Καμιά ηλικιακή ομάδα δεν γλίτωσε: η ανεργία αυξήθηκε 0,6% μεταξύ των νέων, 0,8% μεταξύ των μεγαλύτερων. Σε ετήσια βάση, συνεχίστηκε η εκθετική αύξηση της ανεργίας για τους πολίτες από 50 ετών και πάνω (+11,4%), ενώ αυξήθηκε επίσης και η ανεργία για τους νέους κάτω των 25 (+1,3%), έπειτα από μια σχετική ανάσχεση της τάσης αυτής την άνοιξη του 2013......................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231366876
    27/11/14

    ReplyDelete
  70. La faim frappe de plus en plus de Britanniques, alerte un rapport ...

    "Il y a des gens (qui n'ont pas assez d'argent pour s'acheter suffisamment à manger) dans ce pays", écrit le rapport "Feeding Britain", résultat d'une commission d'enquête réunissant des parlementaires de tous bords, sans donner de chiffres. "Tout ce que nous savons (...) c'est qu'il y a trop de gens" dans ce cas, dans un pays où pourtant le taux de chômage est à son plus bas avec 6%.............http://www.rtbf.be/info/monde/detail_la-faim-frappe-de-plus-en-plus-de-britanniques-alerte-un-rapport?id=8537032
    8/12/14

    ReplyDelete
    Replies
    1. El problema de la hambre crece en Reino Unido ...

      Un informe parlamentario advierte que cuatro millones de personas corren riesgo de sufrir hambruna en Reino Unido y medio millón de niños viven en hogares donde la comida escasea cada día.

      El alarmante nivel de pobreza en un país de los más prósperos del mundo queda al descubierto en ´Feeding Britain´ (Alimentando Gran Bretaña), un documento de 50 páginas y 77 recomendaciones publicado este lunes en Londres.

      Diputados y lores de los principales partidos representados en el Parlamento de Westminster participaron en la investigación, que ha financiado la Iglesia Anglicana.

      La proliferación de bancos de comida que asisten a los desfavorecidos ha sido el detonante de este ejercicio enfocado a descubrir el nivel real y las causas de la pobreza, así como aportar soluciones al problema.

      "Es tremendamente chocante que esto suceda en nuestro país y necesitamos impedirlo", ha denunciado el arzobispo de Canterbury, Justin Welby, máxima autoridad de la Iglesia de Inglaterra...............http://sp.ria.ru/international/20141208/163525140.html
      8/12/14

      Delete
  71. Le Royaume d’Espagne dans l’abîme de la pauvreté ...

    ........En 2013, plus de 22 % des Espagnols vivaient en dessous du seuil de pauvreté Les conséquences sur les ménages espagnols de la crise économique qui frappe l’Espagne depuis 2008 se reflètent clairement dans l’enquête de l’INE [1], qui comprend les données provisoires 2013 et définitives 2012. D’après cette statistique le pourcentage de personnes vivant en dessous du seuil de pauvreté en 2012 a considérablement augmenté, car les prévisions d’il y a un an parlent d’un taux de 21,1 % et les données finales revues en 2013 laissent apparaître un taux de 22,2 %.

    Ce seuil est calculé en fonction du revenu moyen des ménages de l’année précédente (23 123 € en 2012). Comme celui-ci s’est érodé (ce qu’il fait depuis 2008), en 2013 le seuil de pauvreté pour une personne s’élève à 7 040 €, et à 14 784 € pour un ménage composé de deux adultes et deux enfants de moins de 14 ans, soit nettement moins qu’un an plus tôt (7 182 € et 15 082 €)...................http://www.elcorreo.eu.org/Le-Royaume-d-Espagne-dans-l-abime-de-la-pauvrete?lang=fr
    9/12/14

    ReplyDelete
  72. Spain launches new social aid package for unemployed ...

    A new social aid package for the unemployed in Spain has been approved that will give a monthly allowance of $529 to around 450,000 affected people.

    Spain's Prime Minister Mariano Rajoy signed the package Monday that mainly aims to help unemployed citizens who were unable to overcome the consequences of the 2008 economic crisis.

    Speaking at the signing ceremony, Rajoy said the consequences of the crisis were still visible in Spanish economy.

    Rajoy acknowledged Spain had failed to meet the expectations of its peoples. He said Spain was still recovering from the harsh consequences of the 2008 and 2012 economic crises.

    According to the new social aid package, unemployed persons will receive a monthly allowance of $529. It comes into effect on Jan. 15, 2015 and will run until April 15, 2016..........................http://www.aa.com.tr/en/news/435817--spain-launches-new-social-aid-package-for-unemployed
    15/12/14

    ReplyDelete
  73. EU job-search aid for redundant workers in France, Greece, Italy and Poland (EP - 16.12.14)...

    Some 6,000 workers made redundant in France, Greece, Italy and Poland will receive EU aid worth €35.5 million to help them find or create jobs, Parliament decided on Tuesday. The four applications to the European Globalisation Adjustment Fund (EGF) were approved by Council of Ministers on 15 December.

    Air France: €25 million for 3,886 workers

    The French flag carrier applied for support after making 3,886 people redundant due to fierce competition, primarily from three airlines in the Persian Gulf, and rising fuel prices. The impact of the redundancies is aggravated by closure of a Peugeot company in the Ile-de-France region, where Air France is based.

    The €25,937,813 EGF aid, most of which would reimburse the French authorities for schemes it has already funded to reintegrate redundant workers into a workplace, is the largest single amount ever paid out by the fund. It was approved by 525 votes to 88 with 87 abstentions.

    Odyssefs Fokas: €6.44 million for 600 workers

    Greek retailer Odyssefs Fokas was forced to let go of 600 workers due to a huge drop in purchases, caused mainly by falling household income in Greece, which has the world’s fifth highest unemployment rate. At the same time, the firm suffered from drastic cuts in business lending as Greek banks struggled to stay afloat.

    The €6.44 million in EGF aid, approved by 610 votes to 77 with 13 abstentions, would be used to help former Odyssefs Fokas employees to start their own businesses or to get re-trained. This is the third application for EGF aid for a Greek retailer.....................http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20141212IPR01108/html/EU-job-search-aid-for-redundant-workers-in-France-Greece-Italy-and-Poland
    16/12/14

    ReplyDelete
  74. España sube el salario mínimo tres euros al mes ...

    El Gobierno español tiene previsto este viernes subir el Salario Mínimo Interprofesional (SMI) tres euros al mes en 2015, cuando los sindicatos exigen un alza de 7,2 euros. El SMI español es uno de los más bajos de la zona euro.

    Esta mínima subida, que repercutirá en unos 200.000 trabajadores, es la segunda que realiza el Ejecutivo de Mariano Rajoy. El mandatario lo mantuvo congelado en 2011 y 2012 y lo elevó ligeramente los dos años posteriores en un 0,6% hasta alcanzar los 645,3 euros mensuales. En 2015, será de 648,6 euros.................http://mundo.sputniknews.com/espana/20141223/1032757300.html
    23/12/14

    ReplyDelete
  75. Unemployment in France Hits Record Level...

    The number of people in France without a job rose in November to the highest level yet, according to AFP.

    In November, 3,488,300 people claimed unemployment benefit in France, "a rise of 27,400 people on the jobless queue compared to the previous month, up 0.8 percent from October and 5.8 percent compared to the previous year," the agency reports................http://sputniknews.com/europe/20141224/1016198825.html
    24/12/14

    ReplyDelete
  76. Arbeitslosigkeit : Wie Europa vier Millionen Jobs vernichtete...

    In Deutschland ist die Arbeitslosenquote gesunken, doch europaweit fällt die Bilanz dramatisch aus: Durch Krisen fielen Millionen Stellen weg. Nur in einem weiteren Land nahm die Zahl der Jobs zu...................http://www.welt.de/wirtschaft/article136031215/Wie-Europa-vier-Millionen-Jobs-vernichtete.html
    6/1/15

    ReplyDelete
  77. Italy's unemployment rates rise to record high ...

    Italy's unemployment rate rose to 13.4 percent in November 2014 from 13.2 percent in the previous month, the National Institute of Statistics (ISTAT) said on Wednesday.

    The jobless rate among people between the age of 15 and 24 reached 43.9 percent, with a 0.6 percent increase compared to October.

    Both figures were the highest since 1977, when ISTAT began its unemployment data series on a quarterly basis.

    Overall 3.4 million Italians were unemployed in November, with a 8.3 percent increase compared to the same month of 2013, the institute said, citing preliminary and seasonally adjusted data.

    Prime Minister Matteo Renzi's cabinet put labor policies at the core of its reform agenda in order to reignite the recession-hit economy, which has dropped more than 9 percent from its 2008 level.

    A reform proposed by the government was approved by parliament in December in order to make the job market more flexible.

    The reform, dubbed "Jobs Act", simplifies hiring and firing rules for firms by cancelling the right of workers to reinstatement in most cases of layoffs. It also broadens the current unemployment welfare system and introduces a new single contract that gives all new employees progressive job security.......................http://www.globaltimes.cn/content/900533.shtml
    7/1/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuovo record storico per la disoccupazione in Italia ...

      Il tasso di disoccupazione in Italia ha raggiunto il record storico, pari al 13,4% della popolazione attiva.

      I corrispondenti dati sono stati resi pubblici sul sito dell'Istituto Nazionale Italiano di Statistica (ISTAT). Si tratta del record assoluto negativo dal 1977.

      Secondo l'ISTAT, nel mese di novembre dello scorso anno in Italia le persone con un lavoro erano 22 milioni 310mila, dato dello 0,2% in meno rispetto ad ottobre. Il numero di disoccupati ammonta a 3 milioni e 457mila, dato superiore dell'1,2% rispetto ad ottobre........http://italian.ruvr.ru/news/2015_01_07/Nuovo-record-storico-per-la-disoccupazione-in-Italia-7685/
      7/1/15

      Delete
  78. Στο υψηλό 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο 2014 ....Στα 18,4 εκατ. οι άνεργοι ...

    Σταθερή στο υψηλό 11,5% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο 2014, έναντι του Οκτωβρίου, με την Ελλάδα να συντηρεί την θλιβερή πρωτιά της χώρας με την υψηλότερη ανεργία, παρά τη διαβεβαίωση από τη Εurostat ότι η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2014 μειώθηκε ελαφρώς (25,7%) σε σχέση με τον Αύγουστο (26%).

    Τον Νοέμβριο του 2013, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,9%. Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 10%, σημειώνοντας ελαφριά πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο (10,1%). Ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2013 η ανεργία στην ΕΕ ήταν 10,7%.

    Συνολικά τον Νοέμβριο καταγράφονται 24,4 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,4 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη..........................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231375630

    ReplyDelete
  79. «Θερίζει» η φτώχεια σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ...

    Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2014, στην οποία επισημαίνεται ότι στις χώρες αυτές τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013.

    Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τα ποσοστά μετάβασης από τη μερική απασχόληση σε μόνιμες θέσεις εργασίας ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια της κρίσης.

    Η επιδείνωση της ανεργίας από το 2008 είχε ακόμη ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των νοικοκυριών χωρίς εισόδημα από την εργασία, κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία....................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/9311-therizei-i-ftoxeia-stin-ellada-kai-alles-evropaikes-xores
    15/1/15

    ReplyDelete
  80. "Avoiding a "Lost Generation": what (more) can the EU do tackle youth unemployment?...

    [Marianne Thyssen - Commissioner for Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility]

    (Closing speech at seminar on youth employment organised by Notre Europe – Jacques Delors Institute, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European Economic and Social Committee)


    "Ladies and gentlemen,

    It is unacceptable that today more than every fifth young person on the labour market cannot find a job.

    Despite being the generation with the highest education attainment ever, today's young have paid the highest price for the crisis...."......................http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-3500_en.htm?locale=en
    19/1/15

    ReplyDelete
  81. Armut in Deutschland: Einkommen reicht oft nicht zum Leben ...

    Armut trotz Arbeit: Immer mehr Erwerbstätige in Deutschland können nicht von ihrem Einkommen leben. Das geht aus einer Haushaltsbefragung des Statistischen Bundesamtes hervor.

    Immer mehr Erwerbstätige können laut Statistischem Bundesamt kaum von ihrem Einkommen leben. Ende 2013 bezogen rund 3,1 Millionen Erwerbstätige ein Einkommen unterhalb der Armutsschwelle....................http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/6038636/einkommen-reicht-oft-nicht-zum-leben.html
    24/1/15

    ReplyDelete
  82. EU: Third of Eastern Europe population plunging into poverty...

    European diplomats published a report about the living standards in Eastern Europe. According to the report, more than a third of the population of Bulgaria, Romania, Greece, Latvia and Hungary are at risk of poverty and social exclusion.

    In a half of EU countries, at least one in three children lives in poverty. The situation is worst in crisis-affected countries, such as Cyprus, Greece, Ireland, Italy, Portugal, Spain and Romania, Pravda.Ru said.

    Residents of Bulgaria are most vulnerable. In Bulgaria, 48 percent of the population live in poverty. In addition, nearly 40 percent of Romanian citizens live on the verge of poverty, Eurostat said.

    Unemployment and cases of non-payment of taxes in the above-mentioned countries affect the capabilities of the budgets of those countries. To crown it all, the countries have huge outstanding debts. It appears that Ukraine may extend the list of "impoverished" countries. Ukraine's foreign debt, owing to loans from the EU, already exceeds more than a billion dollars, Pravda.Ru reports.................................http://english.pravda.ru/news/society/20-02-2015/129877-europe_poverty-0/
    20/2/15

    ReplyDelete
  83. L'Europe s'éloigne de ses objectifs d'emploi et de lutte contre la pauvreté...

    L'Union européenne a encouru un arriéré important pour atteindre ses objectifs en matière d'emploi et de lutte contre la pauvreté pour 2020, ressort-il de statistiques publiées lundi par Eurostat. Les dépenses pour la recherche et développement n'augmentent également que de manière insuffisante. Les principaux progrès sont enregistrés dans la transition vers une économie verte et dans le renforcement de l'enseignement.

    Cinq ans tout juste après la présentation de la stratégie Europe 2020, Eurostat essaie de dresser un portrait des réalisations de cette stratégie socio-économique décennale. Il en ressort que l'Europe s'est encore éloignée, en raison de la crise économique persistante, de ses objectifs en matière d'emploi et de lutte contre la pauvreté, et qu'elle fait moins bien qu'en 2010.

    Ainsi, en 2008, 70,3% des 20-64 ans travaillaient. La crise a fait chuter ce pourcentage à 68,4% en 2013, alors que l'ambition pour 2020 était de mettre trois quarts de la population active au travail. La Belgique avait en 2013 67,2% de sa population active au travail, loin de l'objectif national de 73,2% à atteindre pour 2020.

    Le nombre de personnes menacées de pauvreté ou d'exclusion sociale a dans le même temps augmenté, de 116,6 millions de personnes en 2008 à 121,4 millions en 2013. L'Union s'était pourtant promis de sortir 20 millions de personnes de la pauvreté d'ici 2020. Malgré une amélioration entre 2012 et 2013, quelque 2,28 millions de personnes sont en Belgique toujours menacées de pauvreté.............http://www.rtbf.be/info/monde/detail_l-europe-s-eloigne-de-ses-objectifs-d-emploi-et-de-lutte-contre-la-pauvrete?id=8920609
    2/3/15

    ReplyDelete
  84. Στο 26,0% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2014...

    Το ποσοστό ήταν μειωμένο από το 27,3% του Δεκεμβρίου του 2013, αλλά σημείωσε μικρή άνοδο από το 25,9% του Νοεμβρίου του 2014.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.233.404 άτομα, μειωμένοι κατά 76.053 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (-5,8%) και κατά 296 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (μηδενική ποσοστιαία μεταβολή).

    Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 17.972 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (+0,5%) και μειώθηκαν κατά 24.453 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (-0,7%), φτάνοντας τα 3.505.569 άτομα. ................http://www.elzoni.gr/html/ent/772/ent.52772.asp
    6/3/15

    ReplyDelete
  85. Arbeitsmarkt: 2,9 Millionen Deutsche im März ohne Job...

    Der positive Trend auf dem Arbeitsmarkt setzt sich fort: Im März waren laut Bundesagentur für Arbeit 2,9 Millionen Deutsche ohne Job. Das sind 123.000 Menschen weniger als zum gleichen Zeitpunkt im Vorjahr.

    Ein milder Winter und die gute konjunkturelle Entwicklung haben dafür gesorgt, dass die Zahl der Erwerbslosen erstmals seit Dezember 2014 wieder unter die Marke von drei Millionen gefallen ist. Das teilte die Bundesagentur für Arbeit (BA) in Nürnberg mit.

    Im März waren demnach 2.93 Millionen Deutsche ohne Arbeit. Im Vergleich zum gleichen Zeitraum im Vorjahr sind das 123.000 Erwerbslose weniger...............http://www.tagesschau.de/wirtschaft/arbeitsmarkt-135.html
    31/3/15

    ReplyDelete
  86. ΕΕ: Στα 24.000.000 οι άνεργοι...

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να εφαρμόσουν τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνουν ακόμη λιγότερα καθώς υποχωρεί η κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει ένα έγγραφο της ΕΕ που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών.

    Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει να αναπτύσσεται και πάλι, όμως οι πολιτικοί ανησυχούν ότι η ΕΕ ενδέχεται να βρίσκεται παγιδευμένη σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της ανεργίας των νέων.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα στη Ρίγα ενημερώθηκαν ότι μόλις το ένα τέταρτο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εφαρμοστεί και τώρα που η κρίση αποκλιμακώνεται, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων μειώνεται ακόμη περισσότερο.

    «Η εφαρμογή στο πεδίο δεν ήταν καλή. Επιτυχής εφαρμογή υπήρξε περίπου στο ένα τέταρτο των συστάσεων», επισημαίνεται στο έγγραφο.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί στις περισσότερες οικονομίες της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό», πρόσθετε το έγγραφο που αποτέλεσε τη βάση μιας συζήτησης μεταξύ των υπουργών στη Ρίγα.

    Περίπου 24 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, δηλαδή περίπου το 10% του ενεργού πληθυσμού, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το ένα τέταρτο των νέων στην Ευρώπη είναι άνεργοι, με αυτό το ποσοστό να ξεπερνά το 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία.............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=224343
    24/4/15

    ReplyDelete
  87. French unemployment hits new record in March...

    The number of unemployed in France hit a new record in March at 3.51 million people, up 0.4 percent from February, with young people especially hard hit, the labour ministry said Monday.

    The news comes as the third anniversary of President Francois Hollande's election approaches. He has pledged not to seek re-election in 2017 if he does not succeed in reversing the trend of ever-increasing unemployment.

    Labour Minister Francois Rebsamen in a statement chose to focus on the first quarter figure which he said showed the smallest increase over three months in jobless workers since early 2011. He said it was a sign that the government's measures "are beginning to bear fruit."

    While the INSEE national statistics office has forecast more positive economic growth for France this year, it says it will be insufficient to drive down the country's stubbornly high unemployment.

    The jobless rate was forecast to hit a 20-year record high of 10.2 percent in mainland France.
    (AFP)
    france24.com
    27/4/15

    ReplyDelete
  88. Espagne: près d'un quart des ménages sous le seuil de pauvreté en 2013...

    Près d'un quart des ménages espagnols vivait sous le seuil de pauvreté en 2013, selon une étude publiée mardi par l'Office national de la statistique (Ine), dans un pays où le chômage reste important malgré la reprise économique.

    Les revenus moyens des ménages n'ont cessé de diminuer depuis 2008, indique l'Ine, passant de 30 045 euros en 2008 à 26 154 euros en 2013.

    Ce niveau a reculé de 2,3% entre 2012 et 2013, précise l'institut dans un communiqué.

    Parmi les ménages, 22,2% vivaient sous le seuil de pauvreté en 2013, contre 20,4% l'année précédente, a calculé l'Institut national de la statistique.

    L'Espagne, comme ses voisins de l'Union européenne (UE), fixe le seuil de pauvreté à 60% de la médiane des revenus de la population totale...............http://www.rtbf.be/info/economie/detail_espagne-pres-d-un-quart-des-menages-sous-le-seuil-de-pauvrete?id=8989906
    26/5/15

    ReplyDelete
  89. Arbeitslosenzahl steigt auf 2,773 Millionen...

    Im Juli ist die Zahl der Arbeitslosen in Deutschland leicht gestiegen. Die Bundesagentur für Arbeit macht insbesondere die Schulabsolventen dafür verantwortlich.

    Die Zahl der Arbeitslosen in Deutschland ist im Juli um 61.000 auf 2,773 Millionen gestiegen. Das sind dennoch 99.000 Erwerbslose weniger als vor einem Jahr, wie die Bundesagentur für Arbeit in Nürnberg mitteilte. Die Arbeitslosenquote legte um 0,1 Punkte auf 6,3 Prozent zu..............http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Wirtschaft/d/7061936/die--sucharbeitslosigkeit--macht-sich-bemerkbar.html
    30/7/15

    ReplyDelete
  90. 25% des Européens risquent de franchir le seuil de pauvreté en 2016...

    La banque danoise Saxo Bank, en la personne de son économiste en chef de Steen Jakobsen, a présenté une série de "prévisions choquantes" pour 2016.

    L'analyste estime que l'année prochaine sera déterminante pour la proposition d'un revenu garanti en tant que remède contre l'inégalité et la pauvreté. La banque relève cependant que ces "prévisions choquantes pour 2016" n'étaient pas ses propres prévisions officielles.

    "Depuis le début de la crise financière mondiale, la pauvreté a progressé en Europe suite à une récession économique et à des restrictions fiscales. Selon les estimations de l'Organisation internationale du travail, 123 millions d'habitants de l'Union européenne risquent de se retrouver au-dessous du seuil de pauvreté. En 2008, cet indice était inférieur à 116 millions. Face aux inégalités croissantes et à un taux de chômage de plus de 10%, l'Europe se propose d'introduire un revenu de base universel qui garantirait à ses habitants la possibilité de satisfaire leurs besoins fondamentaux, indépendamment du fait qu'ils aient ou non un emploi", écrit Steen Jakobsen.

    Il note que des mesures similaires sont discutées partout en Europe. Ainsi, en Espagne, le revenu de base est prôné par le parti de gauche Podemos. En 2016, la Finlande l'introduira en régime de test, la Suisse y consacrera un référendum et la France l'envisage aussi.

    Steen Jakobsen trouve que les dépenses pour des articles de luxe sont dénuées de bon sens car cet argent aurait pu être destiné à des fins d'infrastructure, d'instruction et de lutte contre la misère. Selon lui, une baisse des ventes d'articles de luxe s'observe déjà dans certaines "sociétés plus égalitaires".
    http://sptnkne.ws/arcq
    16/12/15

    ReplyDelete
  91. Hollande announces measure to combat ‘economic state of emergency’....

    François Hollande on Monday presented his plan to reduce France’s chronically high unemployment with measures described by the press as “playing his last cards” and by the conservative opposition as “an insult to the jobless”.

    Hollande, the least popular French president in recent times, has vowed not to stand for a second term in 2017 if he fails to reduce unemployment.

    Since he came to office in 2012, unemployment has risen by 650,000. There are now 3.57 million jobseekers in France who have no work whatsoever, representing just over 10% of the workforce.

    In an annual meeting with business leaders, Hollande outlined a 2-billion-euro plan that included a massive training programme and cash handouts to firms taking on new employees, insisting that these measures would be sufficient to fight France’s “economic state of emergency”.

    Small and medium-sized business will receive a payment of up to 2,000 euros for every new work contract where the salary is up to 1.3 times the minimum wage, he said.

    He also announced vocational training courses, in priority areas such as IT and the environment, to be provided for 500,000 long-term unemployed, a move that critics have said would merely artificially change jobseekers’ status from unemployed to “in training”...........http://www.france24.com/en/20160118-france-hollande-unveils-2-billion-euro-plan-fight-unemployment
    18/1/16

    ReplyDelete
  92. Arbeitslosig­keit in Österreich im März auf Rekordniveau ...

    Die Arbeitslosigkeit in Österreich ist im März auf Rekordniveau erneut gestiegen. Im Vergleich zum Vorjahr waren um 2,4 Prozent mehr Personen ohne Job, Arbeitslose und Schulungsteilnehmer zusammengerechnet also 438.654 Personen (+10.135). Einen kleinen Hoffnungsschimmer am Arbeitsmarkt gibt es dennoch: Die Zahl der offenen Stellen schnellte um 40 Prozent auf 36.764 nach oben.
    Beschäftigung in Österreich weiter gestiegen

    Die Arbeitslosenquote nach nationaler Definition stieg um 0,1 Prozentpunkte auf 9,4 Prozent. Ende März gab es 367.576 vorgemerkte Arbeitslose, das waren um 2,0 Prozent mehr als im Vorjahresmonat. Die Zahl der Schulungsteilnehmer beim Arbeitsmarktservice (AMS) stieg um 4,1 Prozent auf 71.078 Personen, wie das Sozialministerium am Freitag in einer Aussendung mitteilte.

    Trotz schwacher Konjunkturentwicklung ist die Beschäftigung in Österreich weiter gestiegen. Die Zahl der aktiv unselbstständig Beschäftigten erhöhte sich per Ende März gegenüber dem Vorjahresmonat laut einer vorläufigen Prognose um 49.000 Personen (+1,4 Prozent) auf 3,469 Millionen.
    kurier.at
    1/4/16

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin