Sunday, June 24, 2012

Τουρκία-Συρία : Στα συριακά χωρικά ύδατα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του τουρκικού αεροσκάφους ...

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα συντρίμμια του τουρκικού μαχητικού που κατέρριψε η Συρία την Παρασκευή στα συριακά χωρικά ύδατα και σε βάθος 1.300 μέτρων, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά ειδησεογραφικά δίκτυα χωρίς να επικαλούνται κάποια πηγή.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν τους δύο αγνοούμενους πιλότους και ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Συρία αλλά χωρίς να τις χαρακτηρίζει "κοινές" επιχειρήσεις.
Η Άγκυρα εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Δαμασκού

Όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRTχωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Συρίας για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού πάνω από την Μεσόγειο.
Στο διεθνή εναέριο χώρο πετούσε το τουρκικό αεροσκάφος υποστηρίζει ο Νταβούτογλου
Η Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συρία κατέρριψε το στρατιωτικό της αεροσκάφος σε διεθνή χωρικά ύδατα και χωρίς προειδοποίηση και είπε ότι προτίθεται να έχει επίσημες διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αντίδραση που πρέπει να υιοθετήσει.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως το τουρκικό αεροσκάφος που κατέρριψε η Συρία δεν είχε καμιά σχέση με την κρίση στη χώρα και απλώς πραγματοποιούσε δοκιμές ενός συστήματος ραντάρ.
Ο Νταβούτογλου επισήμανε πως το αεροσκάφος δεν εκτελούσε "μυστική αποστολή", πετούσε μόνο του σε μια δοκιμαστική πτήση και δεν έφερε όπλα.
Επίσης ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως το αεροσκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, ενώ μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, δήλωσε  ότι το αεροσκάφος ήταν γνωστό στις συριακές δυνάμεις ότι ήταν τουρκικό και ότι δεν συμφωνεί με προηγούμενη ανακοίνωση της Δαμασκού ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του μαχητικού.
Την Τρίτη οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Άγκυρας
Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τρίτη μετά το αίτημα της Άγκυρας για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού της αεροσκάφους από την Συρία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
"Η Τουρκία ζήτησε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με το Άρθρο 4, όλοι οι σύμμαχοι μπορούν να ζητήσουν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κρίνουν εκείνοι ότι απειλείται η εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική τους ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους", είπε η Οάνα Λουνγκέσκου.
"Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκλιθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου".

Και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της κρίσης στη Συρία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία κατά την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, δήλωσε σήμερα πηγή της ισπανικής κυβέρνησης.
"Η κρίση στη Συρία βρισκόταν ήδη στην ατζέντα των θεμάτων της αυριανής Συνόδου, επομένως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν γι αυτό πριν από τις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ την Τρίτη", είπε η πηγή.

Καταδικάζουν την κατάρριψη ο γγ του ΟΗΕ και ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ καταδίκασε σήμερα την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από την Συρία χαρακτηρίζοντάς την ως "απαράδεκτη" και δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ανάληψη σθεναρής δράσης κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
"Ανησυχώ βαθιά για την κίνηση του συριακού καθεστώτος να καταρρίψει τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος στις 22 Ιουνίου", ανέφερε ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε από το υπουργείο του.
"Αυτή η απαράδεκτη κίνηση υπογραμμίζει το πόσο ξεπέρασε τα όρια του αποδεκτού η συμπεριφορά του συριακού καθεστώτος και την καταδικάζω απερίφραστα. Η Συρία θα λογοδοτήσει για την συμπεριφορά της. Η Βρετανία είναι έτοιμη να επιδιώξει σθεναρή δράση στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο Χέιγκ.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν επιδοκίμασε την αρχική αντίδραση της Τουρκίας που επέδειξε αυτοσυγκράτηση και χαιρέτισε τις κοινές προσπάθειες Συρίας-Τουρκίας για τον εντοπισμό των δύο Τούρκων πιλότων.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία που είχε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Μπαν "εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κατάρριψη του μαχητικού και ειδικά για τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να έχει το επεισόδιο για την περιοχή". Ο Μπαν κάλεσε τις δύο χώρες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση δια της διπλωματικής οδού.
---------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin